Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Logotyp för Borås Stad, till startsidan

Borås ska fira 400 år som ett avstamp mot framtiden

Artikeln publicerades: 2018-03-26 14.07

Borås fyller 400 år 2021 och vill mer än bara fest. Firandet kommer att vara ett avstamp, byggd på historia och mot framtiden.

Idag, måndag 26 mars, lanserade Borås hur 400-årsfirandet 2021 skulle gå till.

– Vi ska bli en modernare, snyggare stad i större kostym. Och den resan ska vi göra tillsammans. Avstampet kommer vara en fest där vi har 400 anledningar att fira 400 år, säger Per-Olof Höög, ordförande i Kommunfullmäktige och Borås TME AB.

Tanken är att företag, akademi, organisationer, föreningar och förvaltningar ska bära fram sin idé som de vill bidra med under jubileumsåret. Vi kallar det Fessing, vilket är månsing* för säck. Bidraget ska stödja målet att göra Borås snyggare, modernare, i lite större kostym och ha sin grund i Borås visions strategiska mål. Dessutom ska det finnas med en plan för finansiering.

– Det är stort och roligt att fira 400 år, och det ska vi göra tillsammans. Det är vi alla som ska glädjas och fortsätta att bygga och utveckla vår stad, framhåller Ulf Olsson, Kommunstyrelsens ordförande.

I samband med att Borås Kongress öppnar i höst får alla möjlighet att presentera sina bidrag.

– Vi öppnar huset med att använda det till vad det är skapat för – möten mellan människor och idéer, säger Ulrik Nilsson, vice ordförande i Kommunfullmäktige och Borås TME AB.

Måndagens avstamp innebär att förberedelserna inför festen är öppna och alla aktörer i staden är välkomna att vara med och skapa den.

– Nu kör vi! Under kommande tre år ska vi tillsammans, näringsliv och stad, skapa förutsättningarna för att göra ett fantastiskt 400-års jubileum för vårt Borås, säger Hanna Lassing, ordförande Borås Näringsliv.

Kanslifunktion

Alla som har frågor kring hur de kan bidra kan kontakta kansliet för Borås 400 år, kansli@boras400.se. Det finns en beredningsgrupp som träffas månatligen och behandlar inkomna ärenden och frågor.

Representanter från Borås Stad och Borås näringsliv.

Representanter från Borås Stad och Borås näringsliv.

d

Mer om

  • Mer information på www.boras400.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  • *Månsing - de kringresande västgötahandlarna, som var anledningen till att Borås bildade stad, hade ett eget hemligt språk kallat månsing. Knallarna var välklädda män som reste med handelsvaror och nyheter över hela Sverige.

Senast ändrad: 2020-03-26 16.47

Ändrad av:

Dela sidan: [2018-03-26] Borås ska fira 400 år som ett avstamp mot framtiden

g q n C