Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Fortsätt att följa nationella råd och rekommendationer

Borås ska vara fimpfritt på sin 400-årsdag

Artikeln publicerades:

En fimpfri stad är samarbetsgruppen Borås rent och snyggts ambition till Borås födelsedag. De driver just nu en kampanj för att uppmärksamma boråsarna på fimpproblematiken.

Den 29 juni fyller Borås 400 år, och vad kan vara en bättre present än att se till att hela Borås den dagen är helt fri från fimpar på marken som ett avstamp inför en fimpfri framtid? Sju av tio skräp som slängs på marken är en fimp, och i Borås slängs ungefär tio miljoner fimpar på fel plats varje år.

En del av kampanjen är att 60 solcellsdrivna, smarta papperskorgar har fått nya utseenden med serieteckningar där det är tydligt var fimparna ska slängas. Budskapen kommuniceras ur fimpen Cigges eget perspektiv. Han vill gärna sluta sitt liv tillsammans med andra fimpar i en askkopp eller i en papperskorg, och inte i näbben på en trut eller som fiskmat.

– Vi tror på att väcka uppmärksamhet med hjälp av humor, och sedan sprida budskap om hur farliga fimparna faktiskt är för miljön. Vi vill att alla ska önska sig en fimpfri stad, oavsett om man röker eller inte, säger kommunikationsstrateg Annika Klemming.

Ända fram till födelsedagen den 29 juni pågår en tävling på Borås rent och snyggts instagramkonto. Boråsarna uppmanas till att lägga ut vackra eller tänkvärda bilder från Borås med hastaggen #enfimpfristad. Borås City sponsrar med presentkort som pris.

– Precis innan födelsedagen planerar vi också en stor aktivitet där vi involverar hundratals feriearbetare. Om inte Borås redan är helt fimpfritt vid den här tiden ska feriearbetarna hjälpa till med att plocka fimpar. Men förhoppningsvis har kampanjen redan gett så stora effekter att de får en lugn dag, säger Annika Klemming.

Soptunna som är folierad med budskap om cigarettfimpar

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2021-06-02] Borås ska vara fimpfritt på sin 400-årsdag

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol