Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Borås Stad är med när EU stakar ut väg för ökad tillgänglighet

Artikeln publicerades:

För att en stad ska fungera för alla, så måste den göras tillgänglig för människor med funktionsnedsättningar. Borås Stad är en av 14 städer i EU som har vunnit pris för sitt arbete. Därför har tre personer från Borås varit i Bryssel, tillsammans med andra vinnare av priset. Det är meningen att städerna ska lära sig av varandra.

Priset heter Access City Award, alltså Utmärkelsen för tillgängliga städer, och det har funnits sedan 2010. Borås Stad vann priset för sitt arbete med tillgänglighet år 2015. Alla de vinnande städerna var inbjudna till Bryssel, för att fira framstegen i att förbättra tillgängligheten i städer i EU. Men också för att tala om hur det kan bli ännu bättre i framtiden.

– Det har varit en spännande och viktig dag, säger Ylva Lengberg (S), som är kommunalråd i Borås. Vi är glada över att ha fått vara med och mötas över gränserna. Vi fick möjlighet att jämföra olika sätt att arbeta.

Ylva Lengberg åkte till Bryssel tillsammans med två personer till från Borås: tillgänglighetskonsulenten Lena Mellbladh och funktionshinderkonsulenten Hera Nowak. De tre är överens om att det är bra att få veta mer om hur andra gör, att få tala med och lära känna personer med liknande arbeten. Men dagen i Bryssel är kanske egentligen inte det viktigaste, utan att den ger inspiration att arbeta vidare hemma i Borås.

Det var en av EU:s högsta politiker som bjöd in till mötet, EU-kommissionären för jämlikhet Helena Dalli från Malta. Hon säger så här om varför tillgänglighet för alla är så viktigt:

– Varje dag tar vi bussen, söker efter information på internet om tjänster eller går till det lokala biblioteket utan att tänka två gånger på de hinder som vissa av oss kan möta. Men på grund av bristen på tillgänglighet för över 87 miljoner personer med funktionsnedsättning i Europa kan dessa aktiviteter vara utmanande eller till och med omöjliga.

Priset till städerna är ett sätt för EU att visa att det inte ska behöva vara så här, och idag har Borås Stads representanter bidragit till ytterligare ett steg på vägen till förbättringar.

Hera Nowak, Lena Mellbladh och Ylva Lengberg i en stor möteslokal i Bryssel.

Hera Nowak, Lena Mellbladh och Ylva Lengberg i en stor möteslokal i Bryssel.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Ändrad av:

Dela sidan: [2024-05-30] Borås Stad är med när EU stakar ut väg för ökad tillgänglighet

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol