Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Borås stadskärna något skräpigare än förra året

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Under pandemiåren 2020 och 2021 var Borås stadskärna renare än någonsin. Resultatet från årets skräpmätning visar dock att nedskräpningen har ökat igen. I år var det genomsnittliga resultatet 4,7 skräp på varje tio kvadratmeter yta, jämfört med förra årets 4,04 skräp på varje 10 kvadratmeter yta. Fimpar är fortfarande det vanligaste skräpet och snuset blir fortsatt vanligare.

Skräpmätningen genomförs i Borås varje vår enligt en metod framtagen av Håll Sverige Rent och Statistiska centralbyrån. Mobile Info Center genomför mätningen som går ut på att skräpet räknas på båda sidor av en gata vid 200 koordinatorer, alltså totalt på cirka 400 platser.

Trots ökningen är läget fortfarande betydligt bättre än 2012 då Borås rent och snyggt började mäta nedskräpningen i stadskärnan. På tio år har nedskräpningen minskat med 36 procent och antalet fimpar på gatorna har minskat med hela 43 procent. Den långsiktigt nedåtgående trenden i Borås är mycket positiv, men motsvaras tyvärr inte av en lika positiv trend nationellt.

– Tidigare fanns ett samarbete mellan Borås Stad och fastighetsägarna i centrum kring städningen av stadskärnan. Då samarbetet inte längre finns, ser vi nu tyvärr resultatet i form av en ökad nedskräpning, säger Mikael Barsk på Tekniska Förvaltningen.

För att nedskräpningen ska minska, gör Borås rent och snyggt många kontinuerliga insatser. Hit hör utbildning av barn och unga, medvetandegörande kampanjer och förändringar i infrastruktur. Vårens skräpplockardagar lockar varje år omkring 13 000 unga deltagare. Varje läsår utbildas även 300 nya femteklassare till miljöhjältar genom hållbarhetsprojektet Drömstaden. Under 2021 och 2022 har Borås rent och snyggt också drivit kampanjen En fimpfri stad som syftar till att uppmärksamma problematiken med nedskräpning av fimpar. Dessutom uppmärksammas skräpet som hamnar i våra vattendrag genom så kallade nudging-stickers vid dagbrunnar.

Förutom att mäta skräpet i stadskärnan gör Borås rent och snyggt sedan 2020 även skräpmätningar på Hässleholmen och Norrby. Dessa delar av Borås är mer nedskräpade än stadskärnan med i genomsnitt 11,8 skräp på varje tio kvadratmeter yta på Norrby 2022, och 6,2 skräp på varje tio kvadratmeter yta på Hässleholmen 2021.

Fimpar

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2022-07-04] Borås stadskärna något skräpigare än förra året

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol