Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Borås Stad topp 3 i White Guide Junior

Artikeln publicerades:

Av 10 nominerade kommuner hamnade Borås Stad på tredje plats i kategorin Årets hållbara skolmatskommun. Det stod klart igår den 20 september när White Guide Junior avgjordes i Helsingborg.

White Guide Junior/Senior utser årligen Sveriges bästa, offentliga måltider. Drygt 250 skolor, förskolor och äldreboenden har under våren besökts och bedömts av juryn. De bästa rankas i totalt sexton kategorier, däribland Årets hållbara skolmatskommun.

Petra Villman, enhetschef för Kost och lokalvård på Grundskoleförvaltningen, var på plats i Helsingborg på prisutdelningen.

– Vi är väldigt stolta över priset! Vi jobbar mycket med klimatmål och det är såklart roligt att vi får cred för vårt arbete. Det är också ett bevis på att vi ligger i framkant bland kommunerna i Sverige.

White Guide Junior vill tillsammans med Världsnaturfonden WWF lyfta upp goda exempel på kommuner runt om i landet där hållbarhet och skolmat går hand i hand. Bakom Borås Stads arbete med hållbara skolmåltider finns en långsiktighet. Det har varit en miljöstrategisk fråga som sträcker sig tillbaka mer än 10 år, med till exempel matsvinnsprojekt som började redan då.

Petra Villman utvecklar vad det är som gör att Borås Stad ligger långt fram som skolmatskommun.

– Vi försöker hela tiden hitta bra produkter som våra matgäster gillar men som har en mindre miljöpåverkan. Vi jobbar tätt tillsammans i vår matsedelsgrupp, representerad av kockar ifrån förskola och skola samt enhetschefer för kost och lokalvård. Vi tar in förbättringspunkter på våra recept från våra duktiga kockar i våra kök. Kockarna provlagar och testar nya produkter och vi försöker bevara de rätter som är populära och hitta nya populära rätter.

Borås Stad visar också vilka rätter som är klimatsmarta genom att märka upp dem med en symbol i skolmatsapp där alla kan se vilken mat som serveras på respektive våra skolor och förskolor. Ett annat klimatsmart arbete är att skolorna mäter matsvinn varje dag. På så vis kan man jämföra och följa upp mellan dagar och rätter då det slängs mer mat.

Vinnare i kategorin Årets hållbara skolmatskommun blev Nykvarns kommun.

Enhetschefer och kockar som tagit pris i White Guide Junior. 

På bilden enhetscheferna Camilla Persson och Petra Villman, Katarina Söderman, kock på Södergårdens förskola och Jonas Törner, kock på Kristinebergskolan som alla arbetar för hållbara skolmåltider i Borås Stad.

Information, ikon

Mer om White Guide Junior

  • White Guide Junior ska bidra till att höja kvaliteten på den offentliga gastronomin genom att lyfta fram och sprida goda exempel från skolmatssverige.
  • White Guide Junior värnar om helheten och söker efter en balans mellan god smak, näringsriktighet, utbud, måltidsmiljö, service, pedagogiskt samarbete och andra parametrar som är med och fulländar skolmåltiden.
  • White Guide Junior belönar skolor som lyckas med samarbetet kring skolmaten, där måltidschefen och kockarna krokar arm med lärare, rektorer och eleverna själva och därmed lyckas koppla ihop pedagogik och gastronomi.
  • White Guide Juniors webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2022-09-22] Borås Stad topp 3 i White Guide Junior

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol