Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Logotyp för Borås Stad, till startsidan

Budskap till beslutsfattare: byggstarta Göteborg-Borås nu!

Artikeln publicerades: 2018-03-14 14.17

I morse var västsvenska politiker på plats i Stockholm för att få de nationella beslutsfattarna att tänka om kring järnvägssatsningar. På spel står en avgörande järnvägsinvestering: Göteborg-Landvetter-Borås.

Ulf Olsson (S), Kommunstyrelsens ordförande i Borås, Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande i Västra Götalandsregionen och Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg bjöd under onsdagsmorgonen in till en frukost i riksdagen för att lobba för att höghastighetsjärnvägen mellan Borås och Göteborg ska byggas så snart som möjligt. Drygt 20 riksdagsledamöter var på plats.

1 400 bussar passerar det hårt belastade Delsjömotet varje dygn. Ni kan ställa upp dessa bussar i rad för att förstå vilken kö det blir, säger Johnny Magnusson.

Göteborg–Borås är ett av landets hårdast trafikerade pendelstråk med mer än 100 000 dagliga resor. Samtidigt är järnvägen Sveriges sämsta mellan två stora och närliggande städer. 75 procent av pendlarna väljer bilen och 25 procent tar bussen. 

Det här är Sveriges långsammaste järnväg. En tågresa de sex milen tar cirka 60 minuter, om det går snabbt, annars 70 minuter. Detta fungerar inte för den dagliga pendlingen, säger Ulf Olsson.

Med ett modernt dubbelspår skulle restiden kunna kortas till 35 minuter.

Det borde vara självklart att Västsveriges två största städer förbinds av en modern och snabb järnväg som underlättar för människor att resa till jobb, studier, släkt och vänner, fortsätter Ulf Olsson.

Under våren ska regeringen fastställa och presentera den nya nationella transportplanen för åren 2018–2029.  Ny och utbyggd järnväg mellan Göteborg-Landvetter-Borås är en förutsättning för ett växande internationellt näringsliv och effektiv arbetspendling i stråket.

Byggstarta nu.

På bilden från vänster: Cecilie Tenfjord-Toftby (M), riksdagen, Ulf Olsson (S), Borås, Johnny Magnusson (M), Västra Götalandsregionen, Ann-Sofie Hermansson (S), Göteborg, och Johan Büser (S), riksdagen.

Ikon: pratbubblor

Vid frågor kontakta

Senast ändrad: 2018-03-14 14.17

Ändrad av:

Dela sidan: [2018-03-14] Budskap till beslutsfattare: byggstarta Göteborg-Borås nu!

g q n C