Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Fortsätt att följa nationella råd och rekommendationer

De kan vinna pris för matglada appar

Artikeln publicerades:

Boråspolitikern Yvonne Persson och matlagnings-appen MatGlad är finalister i en europeisk tävling för nyskapande och hållbara projekt. Det är också kommunalråden Anna Svalander och Ulf Olsson – för satsningen på gymnasieluncher tidigare i år.

Satsningen på take away-luncher från lokala restauranger för Borås hemmastuderande gymnasieelever kördes igång i våras efter att en applösning med QR-kod snabbt tagits fram av företaget Optidev i samverkan med Borås Stads näringslivsavdelning.

MatGlad är en app som gör det enklare och roligare att laga mat, med ett rikt bildmaterial och steg-för-steg-instruktioner.

När Yvonne Persson (S), ordförande i Sociala omsorgsnämnden, för flera år sedan beviljade medel för anställningen av kostpedagogen Birgitta Toll togs första steget till det som skulle bli det flerfaldigt prisade MatGlad-konceptet. Birgitta Tolls engagemang för personer med kognitiva funktionsvariationer i kommunen ledde vidare till Hushållningssällskapet och Margareta Frost-Johansson samt produktionen av MatGlad-apparna.

Nu kan de den 3 december vinna en Innovation in Politics Award i klassen Demokrati, mänskliga rättigheter och gemenskap.

– Hushållningssällskapet med Birgitta Toll och Margareta Frost-Johansson i spetsen har gjort ett fantastiskt arbete och lagt ner ett stort engagemang i MatGlad. Nomineringen är dessutom ett kvitto på att vi gör rätt saker från Borås Stads sida – vi främjar lika levnadsvillkor. Som tidigare hushållslärare känns det personligen väldigt roligt att bli nominerad, säger Yvonne Persson (S).

MatGlad-apparna är framtagna av Hushållningssällskapet Västra i samarbete med Borås Stad och är roliga, smarta och pedagogiska verktyg som fungerar som stöd i matlagningen för den som behöver lite hjälp för att lättare klara vardagen. Kokboksappen Matglad finns på lätt svenska och i en version med film- och talstöd. De fungerar som stöd i matlagningen för personer med kognitiva funktionsvariationer, men används också till exempel i skolans hem- och konsumentkunskap och av barn och ungdomar som vill lära sig laga mat.

Den tekniska lösningen bakom satsningen på gymnasieluncher innebar att varje gymnasieelev fick en personlig QR-kod via mejl som eleven sedan kunnat scanna på de restauranger som varit anslutna till systemet och där hämta ut en lunch till ett värde av 75 kronor.

Den 3 december kan Ulf Olsson (S) och Anna Svalander (L) vinna en Innovation in Politics Award i klassen ekonomi, arbetsmarknad, arbetsmiljö och finans.

– Vårt beslut och den snabba tekniska lösningen innebar att vi kunde säkerställa att alla gymnasieelever erbjöds skollunch under den period som det var distansundervisning. Den positiva respons vi fick från restauranger och caféer var mycket glädjande, säger Ulf Olsson (S), Kommunstyrelsens ordförande.

Kommunalrådet Anna Svalander (L) tycker att gymnasieluncherna blev en succé:

– Att så många elever använt erbjudandet visar att det är uppskattat. Jag har besökt många restauranger som vittnat om att det var ett viktigt stöd till näringslivet i den här svåra tiden, säger Anna Svalander.

En person lagar mat och har receptet på en surfplatta.
Information, ikon

Mer om priset

The Innovation in Politics Awards är ett obundet europeiskt initiativ med bas i Wien som premierar och sätter strålkastarljuset på nyskapande idéer och projekt.

Här finns såväl tankesmedjor som privatpersoner och organisationer som vill bidra till en politik som stärker mänskliga rättigheter, social jämlikhet och demokrati.

Idén är att uppmärksamma politiker, oavsett partitillhörighet och politisk nivå, som bryter ny mark och arbetar kreativt för att nå resultat.

Priset är uppdelat i nio kategorier och delas ut sedan 2017 av The Innovation in Politics Institute.

Ikon: pratbubblor

Vid frågor kontakta

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2020-11-23] De kan vinna pris för matglada appar

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol