Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

”Det kommer bli finare på gatorna om alla hjälps åt”

Artikeln publicerades:

Familjen Yrvelid fick stor uppmärksamhet när de plockade skräp efter nyår i Stadsparken. Vi från Borås rent och snyggt har träffat dem för att få tips och höra dem berätta mer om varför det är viktigt att vi håller vår stad ren och snygg.

Det är en varm vårdag när vi möter upp familjen Yrvelid i ett prunkande Stadsparken. Syskonen Saga, Ester och Alva är där med mamma Johanna. De är glada och nyfikna – och redo att både plocka och prata skräp.

De börjar gå runt och plocka och hittar rester från nyårsraketer, glasspapper och glas. Inemellan kan man se Alva hjula och Ester komma fram för att visa vad hon hittat för skräp. Saga, som är den äldsta av dem, går lugnt runt och plockar. Alla är roade på sitt sätt.

Skräpplockning - viktigt och roligt

Att det är viktigt att vi håller rent och snyggt är alla tre överens om. Nedskräpning påverkar ju både djur och natur.

– Annars kan fåglar eller andra djur kvävas, säger Alva.

– Fåglarna ska inte äta så att dem dör, säger Ester vidare.

Syskonen brukar göra det till en rolig aktivitet när de är ute och plockar skräp. De tipsar om att man till exempel kan tävla om vem som plockar mest skräp. Eller så kan man göra det som en lek där en springer och den andra ska ta.

Alla kan plocka skräp!

Snart närmar sig Borås skräpplockardagar och vecka 19 kommer tusentals personer vara med och manifestera mot skräpet. Skräpplockardagarna är en nationell kampanj som Håll Sverige rent initierat, där cirka 600 000 personer deltar varje år.

Vi frågade syskonen vad de skulle vilja säga till boråsare som också funderar på om de ska vara med och plocka skräp.

– Jag skulle säga att det kommer bli finare på gatorna om alla hjälps åt. Man ska inte slänga skräp i naturen eller på marken och om man ser någon göra det ska man säga till den personen att slänga det i papperskorgen istället, berättar Saga.

Vill du också engagera dig?

Ta med dig en skräppåse på nästa hundpromenad eller varför inte testa på att plogga, alltså jogga och plocka skräp samtidigt? Anmäl dig själv, ditt företag, dina kollegor, din förening eller din mormor. Var med på vår fokusvecka mellan 8-14 maj eller varför inte fortsätta året ut? Som våra eldsjälar familjen Yrvelid!

Syskonen Yrvelid

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2023-04-21] ”Det kommer bli finare på gatorna om alla hjälps åt”

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol