Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Logotyp för Borås Stad, till startsidan

Digital medarbetare provanställd på Näringslivsavdelningen

Artikeln publicerades: 2019-09-04 09.00

En tecknad illustration av en figur med en pratbubbla som säger: Hej mitt namn är Kommun-Kim. Vad kan jag hjälpa dig med?

En av Sveriges första kommunala digitala medarbetare hittar ni här på boras.se:s företagarsidor. Hen är en chatbot som heter Kommun-Kim.

Kommun-Kim har blivit tränad att förstå och kunna besvara frågor som handlar om serveringstillstånd (servering av alkohol) och försäljning av tobak, men kan lära sig fler områden med tiden.

– Genom att delta i projekt som Kommun-Kim ser vi till att vi inte bara bidrar utan också ligger i framkant inom digitaliseringen. Vi ser detta som en viktig del i att kunna erbjuda en hög servicegrad samt att vara tillgängliga för boråsarna, säger Kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S).

Hur Kommun-Kims framtid i Borås Stad ser ut är ännu oviss, men nu är hen i alla fall här under en tid framåt för att hjälpa företagare med vissa frågor. Om det visar sig att hen är till god hjälp kommer hen med tiden få lära sig fler områden för att kunna hjälpa andra än bara företagare. Till exempel kan hen få kunskap i frågor som rör skola och äldreomsorg.

– Det är viktigt att förstå att Kommun-Kim inte ersätter några mänskliga kontakter utan bara är ett komplement. Chatboten är tillgänglig dygnet runt och gör det möjligt för företagare att få viss service även under tider då det inte finns någon personal på plats, säger näringslivsutvecklare Anna Mattsson som har varit med och utvecklat Kommun-Kim.

Ju fler frågor Kommun-Kim får, desto smartare blir hen. Så chatta gärna med hen en stund!

Kommun-Kim har utvecklats av Borås Stad i samarbete med företagen Boost AI och Softtronic samt Södertälje kommun och Ekerö kommun.

Senast ändrad: 2019-09-04 13.00

Ändrad av:

Dela sidan: [2019-09-04] Digital medarbetare provanställd på Näringslivsavdelningen

g q n C