Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Logotyp för Borås Stad, till startsidan

Efter förra årets succé - bli vintercyklist!

Artikeln publicerades: 2017-09-26 08.55

Åker cykeln in i förrådet samtidigt som klockan ställs om till vintertid? Dags att tänka om! Projektet Vintercyklist gör det enkelt att gå från sommarcyklist till vintercyklist.

– Eftersom vi fick så bra respons från deltagande cyklister efter förra vinterns omgång med vintercyklister känns det självklart att vi kör en ny omgång i vinter, säger Maria Albertsson, projektansvarig på Borås Stad.

Under den gångna vintern deltog 25 cyklister i Borås. Som en del av projektet fick de sina däck bytta till dubbdäck, och istället för att ta bilen cyklade deltagarna minst tre dagar per vecka. Samtidigt hjälpte de till med att rapportera hur vinterväghållningen fungerade.

- I år satsar vi på att ta med fler cyklister. Upplägget är det samma förutom att perioden som cyklisterna cyklar i år är 1 december till 31 mars. Cyklisterna får möjlighet att prova på att cykla med dubbdäck och vi får in viktiga synpunkter på hur cyklister tycker att det fungerar att cykla i Borås på vintern. Det blir en win-win-situation, säger Maria.

Ställ bilen och ta cykeln

De cirka 250 cyklisterna som deltog i projektet i Västra Götaland och Halland förra vintern cyklade sammanlagt cirka 920 mil (eller ungefär 6 mil i veckan per deltagare) vilket motsvarar en ungefärlig utsläppsbesparing på 14,7 ton koldioxid, i jämförelse med om deltagarna istället hade använt bilen.

Under vintern 2017-2018 fortsätter Vintercyklist att uppmuntra kommuninvånarna att ställa bilen och att ta cykeln under vintermånaderna. Rekryteringen av cyklister börjar under september, sista anmälningsdag är 13 oktober.

Läs mer och anmäl dig.

En illustrerad bild med texten "Byt mönster, bli vintercyklist!"

d

Mer om

  • Se filmen där några av vintercyklisterna själva berättar om hur det är att cykla på vintern: vgregion.se/vintercyklistlänk till annan webbplats
  • Hållbart resande väst är en samlande kraft för hållbart resande och mobility management-arbete i Västsverige, som finansieras av Västra Götalandsregionen och Region Halland, i samverkan med GR och kommunerna, Vi driver nätverk, erbjuder koncept och projekt för kommuner att genomföra lokalt, initierar utbildningar och sprider goda exempel. vgregion.se/hrvlänk till annan webbplats

Senast ändrad: 2019-09-27 08.01

Ändrad av:

Dela sidan: [2017-09-26] Efter förra årets succé - bli vintercyklist!

g q n C