Elever från Björkhöjdskolans matråd fick laga klimatsmart mat
Artikeln publicerades:
Denna nyhet kan innehålla inaktuell information
Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.
Elever från matrådet på Björkhöjdskolan, deras lärare och personal från köket samlades och lagade mat tillsammans med deltagare från projektet Food Jams. Syftet var att lära sig laga mer klimatsmart mat baserat på svenska råvaror.
Det var totalt 12 elever från årskurs 4, 7 och 8 som samlades i köket på Björkhöjdskolan. Tillsammans med lärare och kökspersonal fick de möjlighet att laga mat med svenskodlade baljväxter. Från projektet Food Jams fanns Andreas Malmgren och Maria Ivansson på plats för att inspirera och lära ut hur man kan använda mer lokalt odlade baljväxter i måltiderna och stimulera till nya inslag på skolmatsedeln.
– Hoppas müslibaren och kebabbiffen kommer med på matsedeln, sa Karim, Ferdaws och Alexander vid provsmakningen av rätterna. De tyckte att det hade varit en bra förmiddag där de fick laga många olika rätter där flera var nya för dem. De tyckte också att det var kul att samarbeta och laga mat ihop.
I köket på Björkhöjdskolan lagar man mellan 550 och 700 luncher varje dag. Det serveras två rätter varav en alltid är vegetarisk. Elever och kökspersonal träffas en gång varje månad i matråd för att diskutera maten och hur det fungerar i matsalen. Ibland kommer det upp nya förslag på maträtter till matsedeln och då kan de lämnas in till matsedelsgruppen
– Vi från kostverksamheten deltar vid matråden på skolorna och vi tar med oss synpunkterna därifrån till en grupp som arbetar med utbudet i matsedlarna. Vi tillvaratar det som diskuteras och går vidare för att se vad som är rimligt att göra, sa Kennet Lundahl som är enhetschef för kostverksamheten i området.
Food Jams är ett projekt som drivs av Klimatkommunerna, där Borås Stad är medlem. Syfte med det här projektet är bidra till minskade utsläpp av växthusgaser genom att öka kunskapen om hur mer lokalproducerade baljväxter i skolmåltider kan bidra till just det.
I Borås Stad planeras redan idag måltider med hänsyn till miljö och klimat. Maten som lagas har en stor andel ekologiska och närproducerade livsmedel. Målen som kostverksamheten arbetar efter bygger på visionen som Borås Stad har inom området miljö ”I Borås tar vi ansvar genom att behandla varandra och vår miljö med omsorg. Vi lever i harmoni med en rik natur, vår omvärld och med andra människor. Social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet är grunden för våra val och beslut.”
– Miljöarbetet är viktigt att ha med i alla olika delar. Från råvaruanskaffning, upphandling och inköp till hur vi arbetar för att minska matsvinnet, avslutade Kennet.
Om du har frågor kontakta:
Senast ändrad:
Ändrad av: