Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Emma Frans får Sociala medier-priset 2020

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Årets Sociala medier-pris på 100 000 kronor går till forskaren och vetenskapsskribenten Emma Frans för hennes förmåga att hjälpa svenskarna navigera i coronakrisen på ett kunnigt och kul sätt. Vinnaren tillkännagavs i dag, den 1 december, under eventet Days of Knowledge i Borås.

– Vi är väldigt imponerade över hur Emma Frans lyckats allmänbilda den svenska befolkningen med både precision och humor. De senaste åren har vi sett hur sociala medier kan utnyttjas för att sprida desinformation, men Emma är ett exempel på hur sociala medier lika framgångsrikt kan användas till att sprida samhällsnyttig fakta, säger Jan Nolin, professor vid Högskolan i Borås och medlem i juryn för Sociala medier-priset.

Sociala medier-priset är ett stipendium på 100 000 kronor som finansieras av Sparbanksstiftelsen Sjuhärad och delas ut av Borås Stad tillsammans med Högskolan i Borås. Priset delas ut till personer eller grupper som gjort ”väsentliga insatser inom sociala medier sett ur ett samhällsutvecklingsperspektiv”.

– Sociala medier är var många svenskar hämtar sin information från i dag, därför är ett pris som lyfter betydelsen av bildning i just den kanalen extra roligt att få. Jag brinner verkligen för att öka kunskapen hos mina följare, inte bara om pandemin utan även om källkritik, säger Emma Frans, doktor i epidemiologi.

Emma Frans är forskare vid Karolinska Institutet och vetenskapsskribent. Under coronapandemin har hon varit uppskattad för sitt sätt att kommentera och förklara komplicerade frågor, samt för sina påminnelser om sanningshalten och trovärdigheten kring specifika uppgifter. Hon har vunnit flera priser för sina folkbildningsinsatser, bland annat Stora Journalistpriset, utmärkelsen Årets folkbildare och nyligen radiopriset Guldörat ihop med Maja Åström, som hon gör podden Hjärta och Hjärna med.

Juryns motivering

Vetenskapsskribenten, forskaren och doktorn i medicinsk epidemiologi Emma Frans tilldelas Sparbanksstiftelsen Sjuhärads Sociala medier-pris 2020. Hon tilldelas priset för att hon i coronapandemins spår på ett kunnigt, kritiskt och underhållande sätt resonerar och sprider klarhet över svåra frågor via sociala medier och i andra mediala sammanhang.

Tidigare vinnare

2019: #jagärhär
2018: #metoo
2017: Viralgranskaren
2016: Wikimedia Sverige
2015: Brit Stakston
2014: Lina Thomsgård
2013: Joakim Jardenberg

Emma Frans håller i sitt pris. 
Information, ikon

Mer om Sociala medier-priset

Med Sociala medier-priset, det enda i sitt slag, vill Högskolan i Borås och Borås Stad premiera den person eller organisation som på ett positivt sätt bidrar till samhällsutvecklingen genom sin användning av sociala medier. Priset som är ett stipendium på 100 000 kronor finansieras av Sparbanksstiftelsen Sjuhärad.

Juryledamöter

  • Victor Fridén, Sparbanksstiftelsen Sjuhärad
  • Emelie Johansson, Sparbanksstiftelsen Sjuhärad
  • Jan Nolin, Högskolan i Borås
  • Nasrine Olson, Högskolan i Borås
  • Marie Ingvarsson, Borås Stad
  • Stefan Eklund, Borås Tidning
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2020-12-01] Emma Frans får Sociala medier-priset 2020

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol