Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Logotyp för Borås Stad, till startsidan

En buss för framtiden

Artikeln publicerades: 2018-06-07 11.33

Kanske är självkörande bussar i stadstrafiken en transportlösning för det framtida Borås.

Är självkörande bussar i stadstrafiken ett led i ett modernt och hållbart transportsystem?
Ja, det tror och hoppas representanter för Borås Stad, som tillsammans med forskningsinstitutet Rise i dag reser till Norge för ett första möte i projektet Autobus.

Borås Stad och RISE har tillsammans med den norska kommunen Lørenskog och OREEC, som står för Oslo Renewable Energy and Environment Cluster, och Kunskapsbyen beviljats medel från InterReg (EU:s regionala utvecklingsfond) och från Västra Götlandsregionen för ett förprojekt om automatiserade bussar i Borås.

Projektet pågår under 2018, och samarbetet är tänkt att senare leda till tester med självkörande bussar på gatorna i Borås.

– Det här är ett spännande område som utvecklas snabbt, och där vill vi ligga i framkant. Det kan mycket väl vara en del av framtidens hållbara trafiksystem, säger kommunalrådet Tom Andersson (MP).

Ännu finns inga automatiserade bussar i drift i Västra Götalandsregionen. Borås Stad vill få kunskap om automatisering, om hur boråsarna ser på dessa fordon och hur de kan tänkas använde dem.

Man vill också veta hur fordonen kan passas in i gatumiljöerna, och utbyta erfarenheter med andra kommuner som har liknande behov.

Borås växer snabbt och framkomligheten för kollektivtrafiken i centrum är ett problem som Borås Stad har arbetat med i flera år.
Trafiken i Borås beräknas öka med 50 procent fram till 2040, vilket kommer att leda till stor trängsel på gatorna om inte våra val av transportmedel förändras stort och fler personer böjar åka kollektivt.

Borås Stad har god kompetens av samhällsplanering och kollektivtrafik, och god förståelse för transportbehoven i kommunen.

Det har också Lørenskog, som är den kommun i Norge som på motsvarande sätt tänker utreda möjligheten att använda självkörande bussar. Man har i kommunen såväl kompetens på området som optimala förutsättningar för testtrafik.

Automatiserad buss
Ikon: pratbubblor

Vid frågor kontakta

Senast ändrad: 2018-06-11 08.58

Ändrad av:

Dela sidan: [2018-06-07] En buss för framtiden

g q n C