Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Fortsätt att följa nationella råd och rekommendationer

Enklare att få hjälp med vardagssysslor och digitalt stöd införs

Artikeln publicerades:

Den första oktober blir det enklare att få stöd med städ och tvätt för boråsare som har fyllt 80 år. Samtidigt införs den nya insatsen digitalt stöd för dem som har fyllt 75 år. För insatserna gäller förenklat beslutsfattande, vilket innebär att den som uppfyller kriterierna får den eller de insatser som önskas utan individuell behovsprövning.

Städ och tvätt - detta kan du få hjälp med

Stöd med städ beviljas en gång per hushåll var tredje vecka, och omfattar två rum och kök, hall och toalett. Stöd med tvätt beviljas en gång per hushåll varannan vecka, och omfattar även renbäddning. Dessa insatser är avgiftsbelagda på samma sätt som andra serviceinsatser inom hemtjänsten. Tjänsterna kan utföras av Borås Stads egen hemtjänst eller av privata hemtjänstföretag.

Digitalt stöd - så fungerar det

Digitalt stöd kan uppgå till max 8 timmar per person under ett år, fördelat på fyra tillfällen alternativt 12 timmar under ett år fördelat på 6 tillfällen för sammanboende. Digitalt stöd ska ge praktisk vägledning i olika tjänster och användningsområden, till exempel inköp online och möjligheter att upprätthålla sociala kontakter. Tjänsten är kostnadsfri och utförs av Vård- och äldreförvaltningens seniorhälsokonsulenter. En förutsättning för att kunna ta del av denna insats är att den som ansöker om den har tillgång till internet samt har en fungerande dator, surfplatta eller smartphone.

- Det känns bra att vi äntligen kan börja erbjuda äldre boråsare ett enkelt sätt att få hjälp med vissa vardagssysslor och att vi ger dem möjlighet att lära mer om den digitala världen, säger Johan Wikander (L), ordförande i Vård- och äldrenämnden.

Information, ikon

Så ansöker du

Information, ikon

Bakgrund

  • Den 10 december 2019 beslutade Vård- och äldrenämnden att införa förenklat beslutsfattande för stöd med städ och tvätt för boråsare som har fyllt 80 år och digitalt stöd för dem som har fyllt 75 år.
  • Insatserna skulle ha införts den 1 april 2020 men sköts upp i sex månader på grund av coronapandemin.
En person som håller i en surfplatta.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2020-09-24] Enklare att få hjälp med vardagssysslor och digitalt stöd införs

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol