Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Festligt firande när Borås första och äldsta förskola firade 80 år

Artikeln publicerades:

Mariagårdens förskola var den första förskolan som etablerades i Borås. Den 16 augusti 1941 invigdes den då helt nybyggda barnkrubban, som det då kallades.

Det var Mariastiftelsen som byggde och ansvarade för verksamheten på barnkrubban. 1964 tog Borås kommun över ansvaret. Att det var fest på förskolan denna dag gick inte att ta miste på. Ändå fick firandet ske i mindre skala än planerat.

– Vi har skjutit fram firandet under hösten i förhoppning om att kunna ordna en större fest tillsammans med föräldrar och tidigare anställa på förskolan, men tyvärr känner vi att pandemin satt stopp för det, berättar Johanna Asp, rektor på Mariagården.

Dans, tipspromenad och fruktspett – och ett överraskande besök

Firandet inleddes med att alla barn och pedagoger samlades på gården för att sjunga ja må han leva för sin förskola. Rektor Johanna Asp höll tal, men mest uppmärksamhet bland barnen väckte sifferballongerna som tillsammans bildade siffran 80. Efter en tipspromenad och lite energipåfyllnad i form av fruktspett kom ett oväntat besök till förskolan. Karaktärerna Grodan, Grisen, Haren och Ankan från bokserien Grodan av Max Velthuijs hälsade på hos barnen, med sig hade de en högtalare och musik.

Det blev en riktig dansfest och omöjligt att stå still när låten Baby Shark hördes över förskolegården. Det var ingen slump att det var just Grodan och hans vänner som besökte förskolan. Rektor Johanna Asp berättar att de på förskolan varje år väljer ut en bok som de arbetar med som tema. Alla avdelningar jobbar med samma bok och väver in läroplanens mål i arbetet. Just i år är det böcker om Grodan som valts ut som temabok. När firandet var över summerade Johanna Asp förmiddagen.

– Det är stort och lite speciellt att vara den allra första förskolan i Borås. Det känns kul att vi kunnat bjuda barnen på en fest och uppmärksamma att vår förskola faktiskt fyller 80 år i år, avslutar Johanna Asp.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2021-11-19] Festligt firande när Borås första och äldsta förskola firade 80 år

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol