Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Logotyp för Borås Stad, till startsidan

Finsk vårdpersonal till Borås i sommar

Artikeln publicerades: 2017-03-21 13.32

I dagarna befinner sig en delegation från Borås Stad i Finland med förhoppningen att hitta svenskspråkiga grundskollärare som vill pröva på Borås. Men den nya bemanningsenheten i Borås Stad har redan knutit till sig finska vårdbiträden för sommarjobb.

I slutet av februari for Yvonne Vedin, verksamhetschef på Borås Stads nystartade bemanningsenhet, tillsammans med ett par finskspråkiga kolleger till Åbo för att intervjua intresserade. Nio personer har erbjudits jobb efter intervjuer, ytterligare fem står i tur.

– Det är hög kvalitet på de här yrkesmänniskorna, säger Yvonne Vedin.

Det är folk som ser det som ett litet äventyr, eller som vill träna svenska. Några läser till närvårdare, den finländska motsvarigheten till undersköterska.

Man började med att genom Eures, EU:s jobbportal, annonsera på den finska arbetsförmedlingens webbplats. Man har också tagit hjälp av Nordjobb, en motsvarighet riktad till unga människor i Norden, och som hjälper till med att hitta bostäder, arrangera sociala aktiviteter för de sommarjobbande och en hel del annat.

På plats i Åbo deltog man i en jobbmässa, under vilken man delade ut ett slags biljetter med en inbjudan till en intervju följande dag. 24 personer dök upp, berättar Yvonne Vedin, som bara mötte positiva reaktioner under besöket. Om allt slår väl ut kommer 10-15 personer att i sommar jobba i Borås Stad.

Bakgrunden är att det finns flera avdelningar inom äldreomsorgen med bara finsktalande brukare, och det är svårt att hitta finsktalande sommarvikarier.

Flygbild över Borås

Senast ändrad: 2018-05-18 14.45

Ändrad av:

Dela sidan: [2017-03-21] Finsk vårdpersonal till Borås i sommar

g q n C