Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Nationella restriktioner och skärpta allmänna råd för att hejda smittspridningen av covid-19

Fira hållbart utan plastkonfetti och ballongsläpp

Artikeln publicerades:

Nu närmar sig åter skolavslutningstider, studenten och andra typer av firanden och festligheter. Men gatorna kantas inte bara av firande människor utan även av plastkonfetti och ballonger. Ballonger som släpps upp i himlen ramlar ner någon annanstans, där det kan göra stor skada för djuren. Det som landar på gatan kommer att hamna i ett vattendrag via en dagvattenbrunn som slutligen leder till havet.

Plast bryts med tiden ner till mikroplaster. Både plaster och mikroplaster äts upp av djuren och fastnar i deras matsmältningsorgan, vilket bland annat kan leda till att djuren svälter ihjäl. Mikroplasten som hamnar i djur och fiskar äts av oss, så vi får också i oss mikroplaster genom maten och även via vattnet. Mikroplasterna stannar kvar i ekosystemet, de försvinner inte.

Fortsätt gärna att fira men om du använder nedbrytbar konfetti, blomblad, fågelfrön eller såpbubblor vid ditt firande istället för plastkonfetti och ballongsläpp, så gör du en stor insats för djuren och naturen i vår miljö.

Serpentiner och glitter. 

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2019-06-03] Fira hållbart utan plastkonfetti och ballongsläpp

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol