Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Logotyp för Borås Stad, till startsidan

Förbjudet att röka på många platser från och med idag

Artikeln publicerades: 2019-07-01 00.30

Den 1 juli börjar en ny tobakslag gälla. Den säger att det är förbjudet att röka bland annat på lekplatser, busshållplatser, uteserveringar och utanför entréer dit allmänheten har tillträde.

Det är den som driver verksamhet i området som ansvarar för att se till att ingen röker där. Det ska finnas skyltar som visar att det är rökföbud, och om någon bryter mot förbudet ska den som är ansvarig informera om vad som gäller. Både vanliga cigaretter och e-cigaretter omfattas av lagen.

Lagen uttrycker inte hur långt ifrån till exempel en entré eller en uteservering som rökförbudet gäller. Sunt förnuft måste gälla och med tiden kommer en praxis att utvecklas.

Tobakslagen innehåller även regler på andra områden. Den viktigaste förändringen är att det kommer det att krävas tillstånd för försäljning av tobak.

Eftersom askkopparna försvinner från uteserveringarna är det viktigt att rökarna hittar andra platser att fimpa på så att fimparna inte hamnar på marken. I centrala Borås finns det drygt 40 så kallade smarta papperskorgar som alla går att fimpa i.

Här har vi samlat frågor och svar om den nya tobakslagen.

En papperkorg med en dekal över som säger "Fimpa här".
Ikon: pratbubblor

Vid frågor kontakta

Senast ändrad: 2020-07-02 08.51

Ändrad av:

Dela sidan: [2019-07-01] Förbjudet att röka på många platser från och med idag

g q n C