Gott bemötande och minskad ensamhet
Artikeln publicerades:
De äldre i Borås, som har hemtjänst eller bor på vård- och omsorgsboende, anger i mycket hög grad att personalen har ett gott bemötande. Den upplevda ensamheten har minskat bland äldre i Borås. Det visar Socialstyrelsens årliga undersökning ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?
I det stora hela ligger resultaten för äldreomsorgen i Borås Stad kvar på samma nivå som tidigare. Liksom föregående år är resultaten för hemtjänsten likvärdiga med snittet för riket för de flesta frågor. På några enstaka frågor ligger Borås lite under rikssnittet. För vård- och omsorgsboende ligger resultatet för Borås över rikssnittet på alla frågor utom en.
Hemtjänst
Hemtjänsten i Borås jobbar metodiskt varje år för att förbättra sig på olika områden. Ett exempel som har varit aktuellt det senaste året är att personalen ska meddela tillfälliga förändringar i insatser eller tider i förväg. Och det har gett resultat. Sedan förra året är det 3 procentenheter fler av de svarande som anger att de får veta om förändringar i förväg.
Vård- och omsorgsboende
För vård- och omsorgsboende har resultaten för flera frågor sjunkit en aning sedan förra året men de sammanlagda resultaten ligger genomgående över rikssnittet ändå. Särskilt nöjda är de som bor på vård- och omsorgsboende med hur trivsamt det är i de gemensamma utrymmena, aktiviteterna som ordnas för dem, möjligheten att komma utomhus och miljön vid måltiderna.
Nya frågor om språk och kompetens
I årets undersökning har Socialstyrelsen lagt till två nya frågor för både hemtjänst och vård- och omsorgsboende:
- Personalen kan svenska så vi förstår varandra
- Personalen har kompetens för sina arbetsuppgifter
När det gäller språkfrågan är svaren i Borås i stort sett identiska med snittet i riket. 87 procent av dem som har hemtjänst och 81 procent av dem som bor på vård- och omsorgsboende tycker att personalen har tillräckliga språkkunskaper.
När det gäller kompetensfrågan anger 87 procent av dem som har hemtjänst och 88 procent av dem som bor på vård- och omsorgsboende att personalen har kompetens för sina arbetsuppgifter.
– Dessa siffror visar att vi har kompetent personal inom äldreomsorgen i Borås och att de utför sina arbetsuppgifter på ett mycket bra sätt. Det är glädjande siffror att se eftersom både kompetensbrist och bristande kunskaper i svenska språket är aktuella frågor inom äldreomsorgen i hela landet, säger Johan Wikander (L), ordförande Vård- och äldrenämnden.
Minskad ensamhet
Den upplevda ensamheten både bland dem som har hemtjänst och bland dem som bor på vård- och omsorgsboende har minskat tre år i rad i Borås. Kanske kan det bero på att många äldre upplevde ensamhet under pandemin och att det åren därefter har blivit lättare igen att umgås med nära och kära.
– Det känns mycket bra när det visar sig att ensamheten minskar bland våra äldre. Att inte känna sig ensam är viktigt för välmåendet, både hos äldre och yngre, säger Hans Gustafsson (KD), andre vice ordförande Vård- och äldrenämnden.
Bakgrund
Varje år genomför Socialstyrelsen undersökningen Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? I rapporten har samtliga personer som var 65 år eller äldre och som hade hemtjänst eller bodde på vård- och omsorgsboende den 31 december 2023 fått möjlighet att besvara en enkät. Undersökningen genomfördes från mars till maj 2024.
I Borås Stad var det 1033 personer inom hemtjänsten och 367 personer på vård- och omsorgsboende som besvarade enkäten. Svarsfrekvensen är 60 procent inom hemtjänsten och 50,3 procent på vård- och omsorgsboende, vilket i båda fallen är högre än snittet i riket.
Socialstyrelsen använder begreppet särskilt boende för de enheter som Borås Stad kallar för vård- och omsorgsboende.
Läs med på Socialstyrelsens webbsida: Positiv trend för äldres mående Länk till annan webbplats.
Om du har frågor kontakta:
E-post:
Telefon:
Ändrad av: