Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Logotyp för Borås Stad, till startsidan

Gullsaxarna till basketälskande bankman

Artikeln publicerades: 2019-02-04 08.19

Bertil Larsson tilldelas Gullsaxarna 2019, ett pris som hedrar en utomordentlig gärning för Borås.

Basketen är förstås en viktig och ofrånkomlig del av hans liv, men själv håller Bertil Larsson sin tid som bankchef vid Handelsbanken under ett skakigt tidigt 90-tal som sin viktigaste insats, en tid då näringslivet i Sjuhärad behövde både klokt finansiellt bistånd och framtidstro.
– Jag är glad att jag kunde bidra och hjälpa företag genom krisen, säger han.

Arbetet i bank tog honom redan på 60-talet från hemmet i Älvsered till bland annat Överlida, Fritsla, Kållered och Kinna.
I Kinna började hans son Jonas spela basket.
– Jag var en av de där idrottsföräldrarna som kör ett gäng 10-11-åringar till bortamatch, berättar Bertil Larsson.

Engagemanget höll i sig när sonen fortsatte en framgångsrik professionell karriär på basketplanen. Resten är idrottshistoria, Marbo basket med Bertil Larsson som ordförande slogs samman med Borås basket till M7, som blev Magic M7 under en osannolik tid med den legendariske Magic Johnson i laget.

Bertil Larssons professionella karriär fortsatte efter chefsjobb i SEB till Sjuhärads Invest där han 1985 blev vd, och skaffade värdefulla kontakter i näringslivet i Sjuhärad.
1990 blev han chef för Handelsbanken i Borås.
Sedan 2007 är han egen företagare och styrelseproffs.
Och basketen håller han ännu nära hjärtat.

Årets motivering:
”Den person som i år tilldelats utmärkelsen Gullsaxarna är väl känd både för sin professionella verksamhet som sin mer ideella gärning. Från en uppväxt i Älvsered gjorde han karriär som bankman och kom att få ett betydande inflytande över näringslivets utveckling i hela Sjuhäradsbygden. Med samma entusiasm, initiativkraft och goda humör kom han också att återskapa Borås ställning som idrottsstad även under vinterhalvåret. Som mångårig ordförande för Marbo basket – M7 - i dag Borås basket – såg han till att vi inte bara fick ett etablerat elitserielag utan också en betydande bredd- och ungdomsverksamhet. De flesta av oss minns också att han – och Borås – skapade rubriker i hela världen när han såg till att legenden Magic Johnson steg in på planen. Detta långvariga och ideella engagemang har på ett påtagligt sätt ökat Borås attraktionskraft.
Bertil Larsson har därför tilldelats Gullsaxarna för år 2019.”

Kriterier

Gullsaxarna hedrar en person, grupp eller organisation som gjort en utomordentlig gärning för Borås. Gullsaxarna delas ut för livfullt arbete långt utöver den egna nyttan; ett engagemang som varit betydande för Borås utveckling och goda namn, eller boråsarna till mångårig uppskattning. Insatsen som förtjänsten avser kan i sin tidsutsträckning vara kortare eller längre. Mottagaren av Gullsaxarna framstår som en förebild i Borås tradition och anda.

Nomineringsgrupp

Från staden: Per-Olof Höög, Ulrik Nilsson och Ann-Marie Ekström.
Från näringslivet: Hanna Lassing, Gunnar Brink och Per-Anders Hovbom.

Tidigare års pristagare

2013 Gunnar Hellsten - entreprenörsprogrammet på Sven Eriksonsgymnasiet tillsammans med Sommartorsdagarna/Borås city
2014 Berit och Bengt Swegmark
2015 Hasse Persson
2016 Åhaga Stiftelsen
2017 Torbjörn L Johansson
2018 Åke Björsell, stiftelsen Curamus

Bertil Larsson tilldelas Gullsaxarna. Med blommor på scen. 

Senast ändrad: 2020-02-04 09.20

Ändrad av:

Dela sidan: [2019-02-04] Gullsaxarna till basketälskande bankman

g q n C