Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Hjälp era ungdomar att ta ansvar under Valborg

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Nu är våren och värmen här och Valborg stundar. Vanligtvis innebär det en ökning av utomhusfester och alkoholkonsumtion bland unga. För många tonåringar är det under Valborg som alkoholdebuten sker.

Under den gångna veckan har Fältgruppen uppmärksammat att många ungdomar rört sig ute, samlats på olika platser runt om i Borås och att alkoholkonsumtionen har varit hög.

Vi vill uppmana dig som förälder eller annan viktig vuxen att ta ansvar och prata med din tonåring och andra vuxna inför Valborgsmässohelgen. Som vuxen finns det mycket du kan göra för att din och andras tonåringar inte ska råka illa ut.

Prata om det

Fråga din tonåring hur planerna ser ut inför Valborg, om kompisarna kommer att träffas, om det kommer att drickas alkohol och festas. Hur tänker din tonåring kring det? Var tydlig och berätta att du inte accepterar att din tonåring dricker alkohol och umgås i större folksamlingar. Men visa också att du finns där som stöd oavsett vad som händer.

Bjud inte på alkohol och köp inte ut

De tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer. Du kan inte lära ditt barn att dricka alkohol med måtta. Det enda du lär ditt barn är att dricka. Ha även koll på ditt eget förråd av alkohol i hemmet.

Prata med äldre syskon och kompisar

Det vanligaste sättet för tonåringar att få tag på alkohol är genom en äldre partner, kompis eller kompis syskon. Prata med dem över 20 år i din tonårings närhet och hjälp till att säga nej.

Håll koll

Kom överens om en tid som din tonåring ska vara hemma. Bestäm även tider under kvällen då ni hörs på telefon, gärna via videosamtal. Se till att du eller någon annan vuxen kan hämta din tonåring när kvällens festligheter är över.

Prata med andra föräldrar

Om du kommit överens med andra föräldrar i skolan eller i idrottsföreningen om att det inte är okej med alkohol leder det med stor sannolikhet till att era tonåringar dricker mindre.

Rör dig ute på stan

Att du, tillsammans med andra viktiga vuxna, vistas ute på kvällen minskar risken för att era tonåringar råkar illa ut. Det är viktigt för din tonåring att veta att det finns vuxna till hands om något skulle inträffa.

Information, ikon

Mer om stöd och hjälp

iq.se/tonarsparloren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du få fler tips på hur du kan prata med din tonåring om alkohol och andra droger. Ta gärna kontakt med fältgruppen i Borås Stad om du har frågor eller känner oro för din tonåring. 

Fältgruppen

Ring 070-519 81 64 eller mejla faltgruppen@boras.se. Sociala medier: facebook.com/faltgruppeniboras eller @faltgruppenboras på Instagram.

Mini-Maria

ger råd om hur du som förälder kan prata med din ungdom om droger. På Mini-Maria kan både du som anhörig och din ungdom få hjälp och stöd. Besök minimariasodraalvsborg.seLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats. eller ring 010-4359540.

Polisen

Eftersom ungdomar under 20 år inte har laglig rätt att köpa alkohol har polisen rätt att beslagta eller hälla ut alkoholen. Om polisen inte är på plats vid akut händelse, ring 112. Vid misstanke om brott eller om du har frågor, ring 114 14.

Ungdomar

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2022-04-29] Hjälp era ungdomar att ta ansvar under Valborg

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol