Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Höjd risk för fågelinfluensa

Artikeln publicerades:

Jordbruksverket har höjt skyddsnivån för fågelinfluensa till nivå 2 i södra Sverige, bland annat i Västra Götaland. Skyddsnivå 2 innebär att hobbyhöns eller fåglar för utställning och sällskap ska hållas inhägnade.

Fågelinfluensa är en virussjukdom som cirkulerar bland vilda fåglar men som också kan sprida sig till tamfåglar. Nu är det höjd risk för smitta i hela Sverige. I Västra Götaland är risken extra hög och skyddsnivå 2 gäller, vilket bland annat innebär att du ska hålla fjäderfän inomhus.

Fåglarna ska få mat inomhus eller under tak. Om du har fåglar för att producera kött, ägg eller andra produkter som du säljer ska fåglarna hållas inomhus.

Det innebär skyddsnivå 2

Skyddsnivå 2 innebär att alla fjäderfä ska hållas inomhus. Om detta undantagsvis inte går att genomföra, eller om fåglarna utsätts för onödigt lidande, kan ankor, gäss, och strutsfåglar hållas inhägnade utomhus, men foder och dricksvatten ska ges inomhus eller under ett skydd ute.

Det är viktigt med en utökad övervakning av hälsoläget för att djurhållaren tidigt ska kunna upptäcka misstänkta fall av fågelinfluensa.

Andra fåglar i fångenskap inklusive hobbyflockar ska hållas inhägnade. Hobbyflockar är alla fåglar som hålls i fångenskap där exempelvis ägg och kött enbart används i det egna hushållet eller andra fåglar exempelvis sällskapsfåglar som papegojor. Foder och dricksvatten ska ges inne eller under ett skydd utomhus.

Håll dig uppdaterad på reglerna som gäller på Jordbruksverkets webbplats.

Hönor.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2021-11-10] Höjd risk för fågelinfluensa

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol