Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Coronaviruset och covid-19

Borås Stads samlade information samt frågor och svar om coronaviruset och covid-19.

Hon blir chef för Borås Konstmuseum

Artikeln publicerades: 2017-05-23 12.41

Eva Eriksdotter blir ny chef för Borås Konstmuseum. Hon är sedan 2013 konstnärlig ledare för Varbergs kommuns två konsthallar. Hon börjar jobba i Borås den 1 september.

Efter fyra år som konstnärlig ledare för Varbergs kommuns två konsthallar och för den offentliga konsten i kommunen, efterträder hon nu Pontus Hammarén som chef för Borås Konstmuseum.

Vad vill du att museet ska vara och betyda?

– Jag vill att det ska vara en viktig plats, en angelägen mötesplats för så många som möjligt. Museet ska visa utställningar – både breda och smala – som betyder något. Det gör museet redan i dag, och det vill jag fortsätta att utveckla.

När hon började jobba i Varberg 2004 var det med det politiska uppdraget att utveckla konst- och kulturlivet, ett uppdrag hon lyckats mycket väl med.

Det låter som om du kan den kommunala gången?

– Ja, den kan jag bra. Och jag tycker om att jobba i den politiskt styrda organisationen. Det handlar ytterst om demokrati.

Eva Eriksdotter bor i Göteborg. Hon har ett förflutet bland annat som producent och projektledare i fria dans- och teatergrupper, har tidigare också varit avdelningschef för konst- och kulturavdelningen på Kultur- och fritidsförvaltningen i Varbergs kommun.

Vilken är nyckeln till att lyckas i ett sånt här jobb?

– Att ta hjälp av andra, tror jag. Jag har alltid jobbat med frilansande curatorer, föreningsliv och andra. Samarbete och helhet är viktigt, det har jag lärt mig.

Hur såg kulturlivet ut hemma i Nyhem i Jämtland?

– Det var obefintligt upp till 9:e klass, så när som på böckerna. Så jag läste väldigt mycket. Ett tag tänkte jag att jag kanske skulle bli bibliotekarie.

Kulturnämnden är nöjd med sin rekrytering.

– Med Eva Eriksdotters erfarenheter och kontakter kommer Borås konstmuseum att ytterligare befästa sin position i Konstsverige, säger Kulturnämndens ordförande Sara Andersson (S).

Eva Eriksdotter har en bred utbildning inom humaniora och samhällsvetenskap, främst en examen från Kulturarbetarlinjen vid Umeå universitet, samt en polmaster (Master of Science, Political Science) vid Göteborgs universitet. Hon har även genomgått ett flertal ledarskapsutbildningar.

Hennes förordnande är fyraårigt, och kan förlängas.

Eva Eriksdotter

p

Vid frågor kontakta

Senast ändrad: 2017-05-23 12.41

Ändrad av:

Dela sidan: [2017-05-23] Hon blir chef för Borås Konstmuseum

g q n C