Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Jämlikhet året runt – arbetet viktigare än någonsin

Artikeln publicerades:

I år är det Borås Pride 24-29 juni och Borås Stad deltar på flera sätt. Du är varmt välkommen att besöka vårt tält i Pride park. Kom förbi och ta en kaffe och visa ditt stöd. Arbetet för mänskliga rättigheter är viktigare än någonsin.

Syftet med att vi deltar i Borås Pride är att manifestera och visa människors olikheter och samtidigt understryka allas lika värde. Ett arbete som bara blir viktigare, inte minst eftersom samhällsklimatet för bland annat personer som identifierar sig som HBTQI+ har blivit tuffare.

Klimatet har hårdnat avsevärt

Markus Gisslén och Tulay Orre från RFSL Sjuhärad kommer träffa medarbetare i Borås Stad inför Borås Pride. Syftet är att ha ett kunskapshöjande dialogmöte om situationen för många personer som identifierar sig som HBTQI+.

–Jag är ofta ute på skolor och pratar om mänskliga rättigheter, HBTQI+, diskriminering, skyldigheter och normer, berättar Markus Gisslén. Klimatet har hårdnat avsevärt, inte minst bland ungdomar.

–Vi hade en period i slutet på 90-talet och början av 2000-talet där vi kände att de här frågorna och samhället började fungera, fortsätter Markus Gisslén. Men nu är vi på en tillbakagång där klimatet är värre än på flera decennier och det blir extremt mycket tuffare för personer som identifierar sig som HBTQI+.

Visa ditt stöd

Borås Stad har deltagit i flera år i Prideveckan. Målet är att synliggöra och lyfta frågor som har med jämlikhet, jämställdhet och mänskliga rättigheter att göra. Ett arbete som bara blir viktigare.

–Den här negativa utvecklingen för många människor som identifierar sig som HBTQI+ är verkligen inte bra, säger Lovisa Strand, projektledare för Borås Stads deltagande i Pride. Därför är det extra viktigt att vi använder visar vårt stöd. Det kan räcka att du har en regnbågsfärgad pin på kavajslaget, en sådan gest kan betyda mer än du tror.

Vi bjuder på kaffe i Pride park

Borås Stad kommer ha ett tält i stadsparken fredag 28 juni och lördag den 29 juni, där flera av våra verksamheter är representerade. Kom förbi på en kaffe och ett snack. Vi vill prata om hur vi kan bli bättre på jämlikhet.

HBTQI+ och äldre

På fredagen kommer bland annat medarbetare från våra vård- och omsorgsboenden finnas på plats för att lyfta frågan om hur det är att vara äldre och identifiera sig som HBTQI+.

Sex kvinnor och en man i regnet framför en banderoll med texten: Jämlikhet året runt

Från vänster: Carola Samuelsson, Linnea Nilsson, Ida Burén, kommunalråd Ylva Lengberg (S), Maria Mencevski, Marie Ingvarsson samt kommunfullmäktiges ordförande Per-Olof Höög.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Ändrad av:

Dela sidan: [2024-06-17] Jämlikhet året runt – arbetet viktigare än någonsin

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol