Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Logotyp för Borås Stad, till startsidan

Jobb Resurs hjälper rekordmånga till arbetslivet

Artikeln publicerades: 2019-06-13 12.40

Hittills i år har sex personer gått vidare från daglig verksamhet eller daglig sysselsättning till arbete. Medarbetarna på Jobb Resurs lyckas med något som inte många andra kommuner verkar göra.

Enheten Jobb Resurs på Sociala omsorgsförvaltningen hjälper personer med funktionsnedsättning att hitta en meningsfull sysselsättning. De är övertygade om att alla kan delta i arbetslivet med rätt stöd. Under årets första halvår har de bidragit till att sex personer gått vidare från daglig verksamhet eller daglig sysselsättning till den ordinarie arbetsmarknaden. Tidigare har i snitt ett par personer per år gått över till anställning. Och att fler fått anställning beror inte på en ökning av antal ärenden – den siffran ligger nämligen ganska stadigt.

Frida gick från daglig sysselsättning till anställning

Frida Westberg är en av dem som fått anställning i år och nu arbetar hon på Systembolaget. Där jobbar hon bland annat i kassan, på lagret och som kundvärd. För henne har det varit en lång resa och den dagen hon fick anställning minns hon tydligt.

– Det kändes extremt stort. Jag trodde nästan aldrig att det skulle hända, men jag vägrade ge upp. Jag kände att jag ska nå till anställning även om jag inte trodde på det själv. Och jag har haft jättebra stöd av min arbetskonsulent, berättar Frida.

För henne var daglig sysselsättning en chans att komma tillbaka efter att ha haft sjukersättning i flera år.

– Det är inte svårare än att ta chansen, för det kan leda till så mycket. Att känna att man blir sedd, att man har en sysselsättning och då får en mening som man inte trott att man haft. Det är klart man får kämpa, men det är så värt det, säger Frida.

Kartläggning visar att få personer går vidare till anställning

Tidigare i vår släppte Socialstyrelsen en lägesrapport om insatser och stöd till personer med funktionsnedsättningPDF. Där konstateras att i majoriteten av Sveriges kommuner gick ingen person med daglig verksamhet över till arbete eller praktikplats det senaste året.

– Jag tror att det beror på okunskap och rädsla hos företag. De vet inte riktigt vad det innebär. Samtidigt har det blivit mer öppenhet när det gäller funktionsnedsättning. Fler företag säger att de vill ta sitt sociala ansvar och det hörde jag inte förr, berättar arbetskonsulenten Katrin Andersson.

Samtidigt är det inte alla deltagare som vill ha anställning. För en del är daglig verksamhet eller daglig sysselsättning själva målet. Oavsett vilket, så stöttar arbetskonsulenterna hela vägen för att det ska bli så bra som möjligt.

Flera framgångsfaktorer

Medarbetarna på Jobb Resurs tror att framgångarna beror på en kombination av olika faktorer. En del handlar om arbetsmetoden att alltid fokusera på och lyfta fram deltagarnas starka sidor. En annan del handlar om att arbetskonsulenterna vågar prata om anställning med arbetsgivarna och att de alltid stöttar både deltagarna och företagen om de har frågor eller behöver stöd.

– Företagen känner sig trygga med oss. De vet att de kan ringa när som helst och att vi kommer dit när som helst, berättar Christina Ivarsson som är arbetsmarknadssamordnare på Jobb Resurs.

Fakta

Daglig verksamhet och daglig sysselsättning är biståndsbedömda insatser, för personer med funktionsnedsättning inom LSS och socialtjänstlagen. Det betyder att man behöver ansöka för att få beslutat om man har rätt till stöd eller inte.

Frida Westberg

Frida Westberg är en av dem som fått anställning via enheten Jobb Resurs på Sociala omsorgsförvaltningen.

Senast ändrad: 2019-06-13 15.19

Ändrad av:

Dela sidan: [2019-06-13] Jobb Resurs hjälper rekordmånga till arbetslivet

g q n C