Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Logotyp för Borås Stad, till startsidan

Kommunstyrelsen reser till Danmark

Artikeln publicerades: 2019-06-20 13.20

Kommunstyrelsen i Borås reser dagarna efter midsommar på en studieresa till danska Odense och Vejle.

Under tre dagar ska Kommunstyrelsen ta del av och diskutera stadsutveckling, kommunikationer, omsorg, skola och mycket annat. Också ett antal tjänstepersoner följer med på bussresan till Danmark.

Bland annat ska man titta man närmare på Odenses stora lokaltrafikprojekt med en "letbane", ett slags eldriven spårvagn som går i eget spår och därmed inte riskerar att hamna i konflikt med övrig trafik. Letbanen kommer i sin första dragning att knyta ihop Odense från norr till söder med 26 hållplatser över 14,5 kilometer.

På väg hem via Fredrikshavn besöker man också demensbyn Landsbyen Møllevang i Randers på Jyllands östkust.

– Det är värdefullt att Kommunstyrelsen på nära håll ser hur man arbetar med centrala kommunala frågor i omvärlden. Det ger nya perspektiv och kunskaper, och energi i det fortsatta arbetet på hemmaplan, säger Per-Olof Höög, Kommunfullmäktiges ordförande, som kommer att leda delegationen.

Odense på Fyn är landets tredje största stad med 180 000 invånare, och Vejle, med 53 000 invånare är regionhuvudstad i region Syddanmark och dessutom vänort till Borås.

– Vejle är resans huvudmål, men det passar bra med ett stopp i Odense, som är mitt uppe i en omvandling mot mer gröna stråk och mer cykel- och kollektivtrafik. Man har bland annat ersatt en fyrfilig väg genom staden med stadsbebyggelse som kontor och bostäder. Gott om p-platser har man skapat under jord, säger SusanneArneborg, strategisk samhällsplanerare i Borås Stad.

– Odenses handlingsplan är ambitiös och spännande, men en sådan här transformation är förstås också omdiskuterad och inte uppskattad av alla. Det blir spännande att höra om de politiska ambitionerna och tankarna kring genomförandet av projektet, säger SusanneArneborg.
– Båda städerna verkar för övrigt jobba mycket bra med mobilitet.

I Vejle kommer kommunstyrelse och tjänstepersoner att ta del av frågor om strategisk stadsutveckling, klimat och handel, och olika samverkansprojekt mellan stad och föreningsliv. Man besöker också hamnen, och tittar på den nya sluss som byggts för att undvika att vatten från Vejlefjorden översvämmar staden.

I ett andra spår besöker man bland annat utvecklingscentret Skansebakken, ett LSS-boende för vuxna med multipla funktionsnedsättningar, och Læringscenter Brejning, som utvecklar kompetenser på det specialpedagogiska området för människor med autism (autismspektrumtillstånd).

Bygget av ny stadsbebyggelse i centrala Odense.

I centrala Odense förvandlas en fyrfilig väg genom staden till stadsbebyggelse med underjordiska p-platser och med en spårvagnslinje i eget spår från norr till söder. Bild: Susanne Arneborg.

Senast ändrad: 2019-06-20 13.20

Ändrad av:

Dela sidan: [2019-06-20] Kommunstyrelsen reser till Danmark

g q n C