Lyckat ombyggnadsprojekt – att skapa modern lärmiljö i kulturmärkt byggnad
Artikeln publicerades:
Vid konferensen Framtidens skol- och förskolemiljöer presenterades ombyggnaden av Särlaskolan. Grundskoleförvaltningen i Borås var inbjudna för att presentera hur de tillsammans med Lokalförsörjningsförvaltningen och PEAB arbetat för att hitta bästa möjliga lösningar vid ombyggnaden av skolan. Lösningar med eleven i fokus vilket varit extra viktigt eftersom eleverna har gått kvar på skolan under ombyggnadstiden.
Framtidens skol- och förskolemiljöer är en konferens för de i branschen kring om- och nybyggnation av skolor och förskolor. Fokus är hur man skapar flexibla, trygga och hållbara skol- och förskolelokaler som stöttar lärande och hälsa. En av årets programpunkter var Om- och utbyggnation av Särlaskolan.
Cathrine Kristoffersson, lokalsamordnare Grundskoleförvaltningen, och Viktor Svenkvist, biträdande rektor på Särlaskolan, var på plats i Stockholm och berättade om den något krokiga men lyckade vägen till en skola för framtiden. Hur Särlaskolan byggts om och fått moderna lärmiljöer i en kulturmärkt byggnad. Och hur de lyckats göra detta samtidigt som elever och lärare fortsatt bedriva sin verksamhet på skolan under tiden.
– En avgörande faktor för oss har varit att vi har haft så tydliga gemensamma mål för projektet. Vi har alla haft verksamheten och elevers bästa i fokus. De som på något sätt varit inblandade i byggprojektet har alla anammat detta, att vi jobbar tillsammans för våra elevers bästa. Alla har sett utanför sitt eget område och vi har haft bra dialoger under hela tiden, säger Cathrine.
Entreprenören Peab och deras underleverantörer har under hela om- och tillbyggnadstiden ställt upp och mött eleverna på ett bra sätt. Vid ett tillfälle deltog entreprenörerna i studie- och yrkesvägledningen genom att deras medarbetare en heldag var på plats på skolan och berättade om sina olika yrkesroller som rörmokare, arkitekter, projektledare, snickare, elektriker och inköpare mm. Peab har också bjudit in till trivselaktiviteter som gemensam korvgrillning och brännbollsmatcher. Detta har skapat ett gott klimat och eleverna har känt att det byggs för dem. Troligtvis är detta en del till att det inte har skett någon skadegörelse eller intrång på byggnadsplatserna.
– Vår personal på skolan har varit fantastisk och hanterat den ibland pressade arbetssituationen på ett utomordentligt sätt. I början av projektet var det som mest anpassningar för verksamheten sen har det flutit på bra, berättar Viktor.
Att bygga moderna lärmiljöer i en byggnad som är kulturmärkt och där det finns en massa bevarandekrav gör att processen blir trög i vissa skeden.
– Det har inte bara varit en nackdel att processen ibland var krokig. Det har också gjort att vi har hunnit få med allas synpunkter och att vi har tagit oss tid att komma fram till bättre lösningar än de vi först såg. Tex vid överklagande från en granne som gjorde att den nybyggda delen med bla matsal, kök och idrottshall fick ritas om. Efter den processen blev dock ritningarna och det färdiga resultat av skolmiljön ännu bättre, säger Cathrine.
Nu är om- och tillbyggnaden klar och Särlaskolan firade sin invigning för ett par månader sedan. Konferensen var ett mycket intressant forum då det gavs tillfälle att möta andra kommuner och aktörer i skol- och byggbranschen. Många kommuner har gått igenom samma processer som vi i Borås Stad och det är viktigt och nyttigt att ta lärdom av varandra.

Om du har frågor kontakta:
E-post:
Telefon:
Ändrad av: