Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Logotyp för Borås Stad, till startsidan

Människan och miljön i fokus när Återbruk firar 10 år

Artikeln publicerades: 2018-04-30 12.13

Lördag 5 maj firar den kommunala arbetsplatsen Återbruk 10-årsjubileum. Verksamheten på Kärrgatan på Göta sysselsätter idag cirka 130 deltagare. Även om Återbruk utvecklats mycket genom åren har alltid miljön gått som en grön tråd genom verksamheten. Varmt välkommen att vara med och fira jubiléet på lördag!

Återbruk startade i liten skala på Majorsgatan, där Borås Elnät numera huserar. Efter fem år på Majorsgatan flyttade den allt jämt växande verksamheten till större och mer anpassade lokaler på Kärrgatan.

Idag är Återbruk en stor arbetsplats med många olika verksamheter. De olika verksamheterna vänder sig till personer som står utanför ordinarie arbetsmarknad i åldrarna 18 till 64 år. Här erbjuds arbetsträning där målet för den enskilde deltagaren är någon form av egenförsörjning, till exempel lönearbete alternativt utbildning.

Från 30 till 200 deltagare

Vid starten för tio år sedan hade Återbruk tre verksamheter, att jämföras med dagens sexton. Även antalet deltagare har kraftigt ökat från 30 till dagens närmare 200. I de siffrorna ingår även deltagare som arbetar med lokalvård och en del andra arbetsuppgifter på andra platser än Kärrgatan på Göta.

100 procent återvunnet material

Huvudverksamheterna på Göta bygger mycket på att ta hand om prylar och om möjligt ge dem nytt liv. Här kan delar från trasiga cyklar generera en fullt fungerande cykel. Möbler rustas upp och trasiga skrivbord blir passande material till olika produkter i snickeriet. Där tillverkas för övrigt allt från smörknivar till utemöbler. Allt av 100 procent återvunnet material.

Jubileumsfirande 5 maj

Lördag 5 maj klockan 10.00-14.00 kommer Återbruks verksamheter och miljöarbete att uppmärksammas genom ett evenemang på Kärrgatan. Då kommer Åter i Bruk bygg- och secondhandbutik att ha extraöppet. Men mycket annat kommer att hända under dagen. Bland annat blir det guidad rundvandring, sortera-rätt-tävling, snickeriet visar hur man bygger en möbel av återvunnet trä, hoppborg och en tipspromenad – med frågor om miljön så klart!

Flygbild över Borås

d

Mer om

Senast ändrad: 2018-05-22 07.54

Ändrad av:

Dela sidan: [2018-04-30] Människan och miljön i fokus när Återbruk firar 10 år

g q n C