Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Logotyp för Borås Stad, till startsidan

Medborgarlabb startar på Sjöbo

Artikeln publicerades: 2018-06-13 12.58

Den 14 juni är det sista torsdagseventet på Sjöbo torg innan sommaren. Kraftsamling Sjöbo bjuder in till ett underhållande event och startar, tillsammans med invånarna, ett medborgarlabb på Sjöbo torg. – Det är viktigt för labbets framgång att invånarna och lokala aktörer är delaktiga i satsningen, säger Pia Essunger, projektledare Kraftsamling Sjöbo.

Vid årsskiftet startade ett treårigt projekt – Kraftsamling Sjöbo – för att utveckla stadsdelen som ett hållbart område.

– Borås Stad vill tillsammans med invånare, föreningar, företag och de offentliga aktörerna få Sjöbo att sjuda av liv och aktiviteter. Kraftsamlingens kärna är att Sjöbo ska utvecklas i medskapande med invånare och verksamma på Sjöbo, utifrån deras behov och intresse, berättar Pia Essunger.

För att lyckas med detta skapas nu ett så kallat medborgarlabb. Medborgarlabbet kommer att bli en fysisk plats i en av lokalerna på Sjöbo torg där invånare, företagare, föreningar, tjänstepersoner och andra kan mötas för att testa och förverkliga idéer som ger social nytta för individer och samhälle.

– För att lösa komplexa samhällsutmaningar och få social innovation att hända måste vi hitta nya metoder och sätt att samverka. Det kan handla om allt från stadsodling, till läxhjälp och flyktingmottagande – innovationer som ofta kräver smart samverkan över gränser och sektorer, förklarar Pia Essunger.

Torsdag den 14 juni kl. 16-20 sker den officiella starten för medborgarlabbet. Invånare bjuds då under välkomnande former på underhållning, mat och aktivitet. Bland annat uppträder Vida Världen-kören.

Pia Essunger trycker på att det är viktigt att involvera de boende i utvecklingen av Sjöbo.
– Det finns flera skäl till detta. Det är invånarna som har den lokala kännedomen och som kan konkretisera sina behov. Delaktighet ger också förutsättningar för välmående. När medborgarlabbet ska formas så är dialogen central och en innovativ metodik kommer användas under dagen för att göra sjöboborna delaktiga i planeringen, berättar Pia Essunger.

Illustration med texten Sjöbo 2.0 Medborgarlabbet

d

Mer om Kraftsamling Sjöbo

Kraftsamling Sjöbolänk till annan webbplats har som mål att utveckla Sjöbo till ett attraktivt och välmående område som sjuder av positiva initiativ med ett rikt kultur- och fritidsutbud. Sjöbo ska utvecklas i medskapande med invånarna och verksamma på Sjöbo utifrån behov och intresse.

d

Mer om medborgarlabbet

Som en del i kraftsamlingen ska Borås Stad i samverkan med Högskolan i Borås, RISE (Research Institutes of Sweden), Science Park, Drivhuset och Hemgården skapa ett medborgarlabblänk till annan webbplats i syfte att stärka samhällsservicen och öka inkluderingen på Sjöbo. Medborgarlabbet finansieras av Vinnova.

Senast ändrad: 2018-06-14 13.22

Ändrad av:

Dela sidan: [2018-06-13] Medborgarlabb startar på Sjöbo

g q n C