Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Museet vill visa att alla kan innovera

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Vad innebär det att vara innovatör och hur kan olika aktörer samarbeta för att hitta innovationer som kan lösa vår tids problem? Det är ett par av de frågor som utställningen Framtiden var här på Borås Museum sätter ljuset på.

Utställningen Framtiden var här som öppnar på lördag 18 maj är ett samarbete mellan Borås Museum och RISE Interactive. Förutom en utställning är den också ett forskningsprojekt om innovationsdesign som man på det här sättet vill testa på i första hand ungdomar.

- Det är en ny museal pedagogik som vi testar, berättar utställningsproducent Frida Andersson. Kulturen behöver driva den här utvecklingen från vårt håll också, för att hinna med i den snabba utvecklingen och hålla oss ajour.

Borås Museum.

I utställningen visas kulturhistoriska föremål och innovationer som till exempel kakelugnen, som kom till på 1700-talet vid en tidpunkt då veden började ta slut, som ett resultat av att flera parter samarbetade för att lösa ett problem. Tranlamporna är ett annat exempel. De eldades med fiskfett som man hade i överflöd på 1700-talet och inte visste vad man skulle göra med.

I utställningen ingår även ett interaktivt spel där besökarna i grupper om tre med hjälp av VR-teknik får samarbeta för att lösa problem i förhistorisk tid. Spelet kommer att vidareutvecklas under hösten med hjälp av skolelever. Tre studenter som redan är med och arbetar med spelutvecklingen är Amanda Kullberg och Lisa Grennberg på Chalmers samt Maja Fjällbäck på Yrgo.

- Vi vill i samarbete med Borås Museum berätta historien om innovationer och nå ut med det vi gör till civilsamhället, säger Fredrik Trella, forskare och utvecklare på RISE Interactive. Vi vill också lyfta frågan om vad det innebär att vara innovatör. Det finns en nidbild av en innovatör som en gammal man med grått krulligt hår men i själva verket kan det vara vem som helst som har en idé om hur ett problem kan lösas. För att lösa framtidens problem krävs att alla hjälps åt och en tvärvetenskaplig approach.

Utställningen pågår 18 maj-15 september.

Konstverk på en orange vägg.
En skylt för Escape room.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2019-05-17] Museet vill visa att alla kan innovera

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol