Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Nu blir det enklare att hitta parkering i Borås

Artikeln publicerades:

Borås blir först i Västsverige med en AI-tjänst som i telefonen ska visa var det finns lediga lediga parkerings- och laddplatser.

Redan 2019 lanserade Easypark tillsammans med Borås kommuns Parkerings AB en teknisk lösning för att kartlägga rörelsemönster och parkeringsbehov bland stadens trafik. Med denna tjänst var Borås en av de första städerna i Sverige att använda teknik för att framtidssäkra stadsplaneringen. Nu lanserar Borås kommuns Parkerings AB tjänsten “Find”. Med hjälp av data och AI hjälper Find bilförare hitta gator som med hög sannolikhet har lediga parkeringsplatser.

– För oss är det viktigt att du som parkerar enkelt och lätt skall hitta ledig parkeringsplats. Vi vill att det ska vara lätt att göra rätt när man parkerar. Vi vill bidra till att minska utsläpp genom att minska söktrafiken i staden, då man redan hemma kan se var det är högst sannolikhet att hitta en ledig parkeringsplats. Att vi kan basera våra beslut på data ger oss en trygghet i att staden utvecklas åt rätt håll. Det känns bra att kunna anpassa och förändra staden i en riktning som ger ett direkt värde till alla som bor här, säger Birgitta Neugebauer, vd på Borås Kommuns Parkerings AB.

Nya siffror från techbolaget Easypark visar att 95 procent av alla parkeringar i Borås startas via en mobiltelefon. Tjänsten Find ska hjälpa bilförare hitta lediga parkeringsplatser genom en detaljerad karta i Easypark-appen som visar sannolikheten för lediga parkeringsplatser timme för timme. Den som vill ladda sin elbil kan även hitta lediga laddstationer genom Find.

Easyparks Find-tjänst bygger på forskning och utveckling av en smart mjukvara som samlar in data om trafik- och parkeringsflöden som sedan analyseras med hjälp av artificiell intelligens. Tjänsten ger städer möjlighet att se hur förändringar i parkeringsutbudet, som till exempel priser, regleringar och nya parkeringsplatser, påverkar tillgängligheten för stadens invånare.

Lanseringen av Find Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bilar på parkering

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2022-01-13] Nu blir det enklare att hitta parkering i Borås

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol