Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Nu börjar Fredriksborgskolan byggas

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Nu är bygget av Borås Stads nya grundskola officiellt påbörjat med hjälp av flera symboliska första spadtag. Fredriksborgskolan på Gässlösa kommer att öppna för runt 850 elever till höstterminen 2024.

Att Borås Stad från grunden bygger en helt ny grundskola hör inte till vanligheterna. Den senaste gången var när Hestra Midgårdskolan byggdes för 28 år sedan. Många ville vara med och fira idag och sätta spaden i marken. Kommunalråd, nämndpolitiker och tjänstepersoner var på plats. Mest i fokus stod ändå de 30-talet elever från Daltorpskolan som själva kommer att höra till den första kullen på Fredriksborgskolan när den invigs i augusti 2024.

Fredriksborgskolan kommer att utgöra entré till den nya stadsdelen Gässlösa som håller på att byggas i södra Borås. Det blir en F–9-skola (förskoleklass till årskurs 9) för elever med alla behov. Det kommer därför att finnas både en särskild undervisningsgrupp, en så kallad kommunikationsklass, samt en grundsärskola.

– Att bygga en helt ny skola ger möjligheter att skapa goda pedagogiska förutsättningar. Det är väldigt roligt att även särskolan och kommunikationsklassen får moderna och anpassade lokaler i nya Fredriksborgskolan, säger kommunalråd Anna Svalander (L) som var en av de första att sätta spaden i marken i Gässlösa idag.

Även kommunalråd Annette Carlson (M), gläds över att Borås får en ny skola.

– Idag tar vi ett första spadtag för en helt ny skola. Låt det också bli ett första spadtag för planeringen av en skolverksamhet som låter barn och ungas drömmar om en bra framtid bli verklighet, säger hon.

Skolan kommer att vara helt tillgänglighetsanpassad och byggas med stor miljömässig hänsyn. Till exempel kommer allt tegel som används att vara återbrukat. Hela projektet går därför väl i linje med Visionen om Framtidens Borås där såväl den sociala som den ekologiska hållbarheten är ledstjärnor.

En viktig tanke i utformningen av lokalerna och inredningen är att det ska finnas förutsättningar för alla eleverna att känna sig trygga i skolans alla sammanhang.

– Man kan säga att skolan är ritad för att vara den lilla skolan i den stora. När man är liten ska man, trots att det är en stor skola, kunna vara med sina kompisar i en egen trygg zon. Trygghet är ett av skolans ledord eftersom det är så viktigt för att alla ska kunna få så bra undervisning som möjligt, säger Cathrine Kristoffersson som är lokalsamordnare på Grundskoleförvaltningen.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2022-05-20] Nu börjar Fredriksborgskolan byggas

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol