Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Högtalare

Omstart Mode – en ny permanent utställning på Textilmuseet

Artikeln publicerades:

Den 25 maj 2024 öppnade Textilmuseet en ny permanent utställning: Omstart Mode. En utställning om hur vi kan närma oss en cirkulär textil framtid med nya produktionsmetoder, och hur du som individ kan vara med och påverka!

Modebranschen behöver en omstart. Kläder och mode är roligt, kreativt och ett sätt att kommunicera. Samtidigt är den globala textil- och modeindustrin ett hot mot människor, miljö och klimat. Låga priser och säljande reklam gör att våra garderober svämmar över. Textilindustrin kräver stora naturresurser, skapar föroreningar och i många länder är arbetsförhållandena usla. Det hela är ett problem utan enkla lösningar. Det behövs en genomgripande förändring hos både företag och konsumenter.

Utställningen Omstart Mode presenterar exempel på innovativt nytänkande hos bl.a. företag och forskare inom branschen, tillsammans med handfasta tips om hur du vårdar din garderob. Utställningen visar också hur vi kan lära av vår historia och det hållsbarhetstänk som var självklart för de flesta förr i tiden.

Textilmuseet ser en trend där konsumenter har ökad medvetenhet om textilindustrins miljöpåverkan och efterfrågar hållbara produkter:

– På Textilmuseet får vi många frågor från besökare om hur man blir en bättre textilkonsument och vilka produkter som är mest hållbara. Visningar om hållbarhet, miljö och konsumtion är redan nu det som efterfrågas mest av skolklasser. Det finns ett behov av en utställning där det här temat behandlas på djupet, men också på ett intresseväckande och nyskapande sätt – exempelvis får textil konst generera samtidstolkningar som kan visa vägen, säger Ulrika Kullenberg, museichef.

Den nya basutställningen blir ett framåtblickande komplement till de båda befintliga basutställningarna Textil Kraft och Kläder & Couture, som tillsammans skildrar 1900-talets modehistoria, textilindustrin och textilstaden Borås utveckling.

– Omstart Mode ger inblick i modets klimat- och miljöpåverkan, men visar också att alla kan göra något för att förbättra situationen, säger Malena Karlsson, utställningsproducent.

Omstart Mode
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Ändrad av:

Dela sidan: [2024-07-03] Omstart Mode – en ny permanent utställning på Textilmuseet

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol