Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Coronaviruset och covid-19

Borås Stads samlade information samt frågor och svar om coronaviruset och covid-19.

Parkeringsvakten fyller 60 år, det firas med gratis parkering! 

Artikeln publicerades: 2017-11-23 12.36

Parkeringsvakten fyller 60 år och det firar Borås kommuns Parkerings AB med gratis parkering på Övre Brodal. Lagom till att julhandeln drar igång finns det 220 parkeringsplatser på nära gångavstånd till centrala Borås. Där får bilen stå kostnadsfritt veckans alla dagar från den 24 november fram till årets slut. 

Parkeringen på Övre Brodal

1957 anställdes de första parkeringsvakterna i Stockholm. Parkeringsautomater fanns då redan i många svenska städer, men betalningsmoralen var det lite si och så med. Och polisen tyckte att de hade viktigare uppgifter att utföra än att övervaka parkerade fordon. Ytterligare städer följde därför Stockholms exempel under de följande åren och lapplisorna blev allt fler runt om i landet. Under de tjugo första åren var det endast kvinnor som hade detta yrke, sedan blev männen allt fler.

Det är lätt att föreställa sig vilket trafikkaos det skulle bli om ingen övervakade parkeringarna. Bilar skulle stå överallt och det skulle bli mycket svårare att hitta en ledig plats om inte parkeringstiderna respekterades. De tio parkeringsvakterna på Borås kommuns Parkerings AB har därför en mycket viktig funktion att fylla och är värda att uppmärksammas lite extra när parkeringsvakten nu firar 60 år.

Senast ändrad: 2018-05-18 15.59

Ändrad av:

Dela sidan: [2017-11-23] Parkeringsvakten fyller 60 år, det firas med gratis parkering! 

g q n C