Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Logotyp för Borås Stad, till startsidan

Pernilla är en av Borås Stads vintercyklister

Artikeln publicerades: 2019-02-20 16.15

Pernilla Jigbring är en av de lyckliga utvalda som är med i projektet Vintercyklist där Borås Stad i samarbete med Västra Götalandsregionen väljer ut ett antal personer som åtar sig att cykla till jobbet under vintertid. I utbyte bjuds deltagarna på dubbdäck och får dessutom utvärdera kommunens cykelmöjligheter under vinterhalvåret. I Borås är totalt 40 vintercyklister ute på vägarna.

Sedan början av december när projektet med vintercyklist startade upp för säsongen 2018/2019 har Pernilla cyklat från sitt hem på Hestra till sitt arbete i centrala Borås minst tre gånger i veckan.

– Det har verkligen fungerat jättebra, jag har dessutom upptäckt att det går snabbare för mig att ta cykeln än att ta bilen till jobbet eftersom jag slipper leta parkering och stå i bilkö, konstaterar hon glatt.

Pernilla är en van cyklist och gillar att cykla även på fritiden, men hon har inte cyklat under vintersäsongen innan hon gick med i vintercyklistprojektet.

– Jag har ofta känt under vintern att jag saknar vardagsmotionen under vinterhalvåret, så projektet kändes som ett bra sätt att testa på att cykla på vintern.

Nu har Pernilla cyklat till och från sitt jobb flera gånger i veckan under mer än två månader och hon tycker att det har fungerat väldigt bra största delen av tiden.

– Det har faktiskt till och med fungerat att cykla när det har varit snö, ibland har det varit problem i korsningar på grund av vallarna som hamnar mellan vägen och cykelbanan men annars fungerar det bra bara man tar det lugnt och försiktigt.

Det finns många undersökningar som visar att personer som får motion på vägen till jobbet mår bättre under dagen, och Pernilla känner att cyklingen får henne att må bra inte bara fysiskt utan också hjälper henne att få ner kroppens stressnivåer.

– Dels så vet jag att man trycker ner stressnivån när man rör sig på morgonen, men jag upplever också att när jag cyklar så måste jag ha mycket koll på vad som händer runt omkring mig, och på vad jag själv gör. Då finns det inte så mycket utrymme över att grubbla på andra saker, det gör att jag mår bra när jag kommer till jobbet på morgonen.

Är du intresserad av att delta i vintercyklistprojektet under nästa säsong? Håll koll på boras.se/vintercyklist och Borås Stads sociala medier för att få information om när anmälan öppnar.

En person cyklar på gatan. 

Senast ändrad: 2020-02-21 08.32

Ändrad av:

Dela sidan: [2019-02-20] Pernilla är en av Borås Stads vintercyklister

g q n C