Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Logotyp för Borås Stad, till startsidan

Rekordlite skräp i Borås

Artikeln publicerades: 2018-07-06 11.45

Årets skräpmätning i centrala Borås visar på den minsta nedskräpningen sedan mätningarna började 2012. Då var antalet skräp per 10 kvadratmeter 7,23. I år är motsvarande siffra 4,62. Nedskräpningen har alltså minskat med 36 procent på sex år.

– När vi var ute och gjorde skräpmätningen i år fick vi en känsla av att Borås var jätterent jämfört med tidigare år, säger Masoud Jalilzadeh på Mobile Info Center som genomför mätningen.

Den skräpigaste platsen i centrala Borås är Södra Torget. Även Resecentrum sticker ut på grund av alla fimpar.

Borås har tre år i rad blivit utsett av Håll Sverige Rent för att vara den kommun i Sverige som utför det bästa arbetet mot nedskräpningen. Medan nedskräpningen i de flesta andra kommuner är en strikt kommunal fråga, är det i Borås en fråga som många aktörer tar ansvar för vilket har visat sig vara ett vinnande koncept. Inom samverksamgruppen Borås rent och snyggt ryms både flera kommunala förvaltningar och bolag samt även räddningstjänsten, polisen och näringslivet i form av Borås City.

Fimpar är som alltid den vanligaste skräpsorten, hela 78 procent av alla skräp är en fimp.

– Tyvärr råder det en missuppfattning om att det är tillåtet att slänga fimpar på marken eftersom polisen inte kan bötfälla en person som slänger en fimp. Men all nedskräpning är olaglig enligt miljöbalken, säger Annika Klemming, kommunikationsstrateg på Stadsledningskansliet.

Sedan förra årets mätning har en del nya papperskorgar köpts in och placerats ut. Bland annat några så kallade smarta papperskorgar som komprimerar skräpet med hjälp av solceller. Tre av dessa är utrustade med teknik som gör att de kan göra ett ljud när någon slänger skräp i dem. Boråsarna uppmanades nyligen att skicka in sina egna ljud och de ljuden kommer snart att installeras i papperskorgarna.

Under året har också skräpsugen Ren-Göran blivit namngiven av boråsarna. Ren-Göran kan ofta synas på stan där han suger fimpar och andra småskräp från trottoarer och torg.

Skräpmätningen genomförs i Borås varje år sedan 2012 under månadsskiftet maj/juni enligt en metod framtagen av Håll Sverige Rent och Statistiska centralbyrån.

Grafik. 2012 fanns 7,23 skräp per 10 kvadratmeter. 2018 fanns 4,62 skräp per tio kvadratmeter

Årets skräpmätning visar att nedskräpningen i Borås har minskat med 36 procent sedan 2012. För sex år sedan fanns 7,23 skräp per 10 kvadratmeter. I år var motsvarande siffra 4,62.

Senast ändrad: 2018-07-06 11.46

Ändrad av:

Dela sidan: [2018-07-06] Rekordlite skräp i Borås

g q n C