Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Coronaviruset och covid-19

Borås Stads samlade information samt frågor och svar om coronaviruset och covid-19.

Rusta dig för vabruari

Artikeln publicerades: 2018-01-15 16.35

Vintern kan vara en hård tid. Ilskna bakterier och virus gör att vi människor drabbas av både förkylningar och magsjuka. Många småbarnsföräldrar upplever under denna tid en känsla av att inte räcka till, både för sina barn och för sin arbetsplats.

Varje år i februari och mars tas det ut mellan 8 000 och 10 000 VAB-dagar per månad bara i Borås, enligt statistik från Försäkringskassan. En liknande topp med hög sjukfrånvaro kan också ses i antalet uttagna sjukdagar för anställda i Borås Stad. Det innebär stora samhällsekonomiska kostnader och det påverkar många arbetsgivare. Därför genomförs kampanjen ”Löddra mera” i Borås för att minska smittspridningen och minska uttaget av VAB-dagar.

– Barn i förskoleåldern är ofta sjuka, därför är det viktigt att arbeta aktivt med att undvika onödig smittspridning och minska antalet infektionssjukdomar. Färre sjukdomsfall leder till mindre efterfrågan på antibiotika, vilket är en viktig del i kampen mot antibiotikaresistenta bakterier, säger Kajsa Lundqvist hygiensjuksköterska, Västra Götalandsregionen.

Har barnet eller du själv blivit smittad och sjuk, finns det bara en sak att göra; stanna hemma tills ni är helt friska igen. Då undviker ni att sprida smittan vidare. Men innan dess finns det ett väldigt enkelt råd att följa för att minska risken för att över huvud taget bli smittad:
– Löddra mera! Tvätta alltid händerna med tvål innan du äter och efter varje toalettbesök, säger, Jolin Sewén, utvecklingsledare folkhälsa, Borås Stad.

Uppmärksamhetskampanjen startar i dag och pågår till slutet av mars. Den är ett samarbete mellan Borås Stad, Västra Götalandsregionen och Navet i Borås.
Nytt för i år är fyra poddavsnitt som släpps varje torsdag med start den 1 februari.

Lödder - kampanjbild för Löddra mera.

Senast ändrad: 2019-01-16 08.24

Ändrad av:

Dela sidan: [2018-01-15] Rusta dig för vabruari

g q n C