Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Logotyp för Borås Stad, till startsidan

Så uppmärksammas Förintelsens minnesdag

Artikeln publicerades: 2018-01-17 11.21

Förläggaren och ordförande för svenska kommittén mot antisemitism Svante Weyler, Helena Kryssman från föreningen Zikaron och artisten Louisa Lyne med bandet di Yiddishe Kapelye kommer till Borås och Kulturhuset för att uppmärksamma Förintelsens minnesdag, torsdagen den 25 januari.

Under den senaste tiden har det varit flera attacker mot judar i Sverige. Så sent som i december i år utsattes både synagogan i Göteborg och Malmö för fruktansvärda attentat.

– Den här dagen vill vi hedra alla som mördades under Förintelsen och alla de som stod emot. Att människor lever i rädsla på grund av sin etnicitet, sexualitet, hudfärg, kultur eller religion är oacceptabelt - men tyvärr en verklighet för många och något som vi också vill synliggöra den här dagen, säger Marie-Louise Weise, samordnare av Förintelsens minnesdag i Borås.  

Två nya utställningar

Varje år har Borås Stad visat en nyproducerad utställning av Forum för levande historia. 2018 heter den ”Aldrig mer! Om folkmord”. Utställningen belyser folkmordskonventionens bakgrund och ger exempel på mörka skeenden i historien och vår samtid där den har tillämpats.

Dessutom har Kulturkontoret tillsammans med RFSL med flera producerat utställningen ”Så minns vi, finns vi – om hbtq, nazism och rasism”. En utställning som visar att den människosyn som fanns under Förintelsen fortfarande lever kvar idag – både tydligt och subtilt. Båda utställningarna kan ses till och med den 11 februari 2018.

En dag att uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde

Sedan 2013 har Kulturförvaltningen tillsammans med bland andra Judiska föreningen i Borås, varit värd då man uppmärksammar denna minnesdag. 27 januari är det datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag och år 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Förintelsens minnesdag är en dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

d

Mer om Förintelsens minnesdag och program

  • Den internationella minnesdagen för Förintelsens offer är den 27 januari. I Borås har vi valt att uppmärksamma dagen den 25 januari istället, detta på grund av att en omfattande renovering av Stadsteaterns stora scen, som påbörjas dagen efter minneshögtiden. 

  • Arrangörer: Kulturförvaltningen, Judiska föreningen i Borås, Svenska Kyrkan, Sensus, RFSL, Newcomers Borås och Sjuhärad, Röda korset, Rädda Barnen, Bäckängsgymnasiet, Romska rådet.

  • Fullständigt program finns på www.boras.se/forintelsensminnesdag

  • Förintelsens minnesdag på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Helena Kryssman, Svante Weyler och Louisa Lyne.

Helena Kryssman, Svante Weyler och Louisa Lyne kommer alla till Borås och uppmärksammar Förintelsens minnesdag.

Senast ändrad: 2018-01-23 15.31

Ändrad av:

Dela sidan: [2018-01-17] Så uppmärksammas Förintelsens minnesdag

g q n C