Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Fortsätt att följa nationella råd och rekommendationer

Skärpta råd förlängs i Västra Götaland – situationen allvarlig

Artikeln publicerades:

Folkhälsomyndigheten har i dag tillsammans med Smittskydd Västra Götaland beslutat att förlänga de skärpta råden i Västra Götaland.

Det var den 29 oktober som Folkhälsomyndigheten beslutade om skärpta allmänna råd i Västra Götaland. Nu förlänger man råden till den 13 december.

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg ser att smittspridningen i Västra Götaland ökar i en oroväckande fart. Han uppmanar till att ta de skärpta råden på största allvar.

– Varje dag blir hundratals människor smittade och några av dem kommer att bli allvarligt sjuka. Det går åt fel håll nu och vi måste alla känna ansvar för det. Samtidigt kan vi alla göra skillnad om vi följer råden. Det gäller mig, det gäller dig och det gäller alla andra människor vi har omkring oss, säger Thomas Wahlberg.

Antalet nya positiva fall har nu ökat sex veckor i rad. Under vecka 46 rapporterades 4 192 nya fall i Västra Götaland. Även behovet av sjukhusvård för covid-19 ökar.

Även publikgränser förlängs

Länsstyrelsen i Västra Götaland beslutade idag att publikgränsen på maximalt 50 personer blir kvar till den 23 november.

Slutdatumet är satt i avvaktan på regeringens ytterligare begränsningar om max 8 personer, som kan komma att gälla från den 24 november.

Information, ikon

Skärpta råd i tre veckor

De skärpta råden gäller i hela Västra Götaland fram till och med 13 december.

  • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek.
  • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar.
  • Undvik att ha fysisk kontakt med andra personer än de du bor med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.
  • Alla verksamheter bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de skärpta råden. Det kan exempelvis innebära att minimera antalet besökare vid samma tidpunkt.
  • Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de skärpta råden. Det kan exempelvis vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån och att skjuta upp tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten.
Information, ikon

Håll dig uppdaterad

  • Vi gör anpassningar i våra verksamheter för att minska smittspridningen. På våra samlade sidor om coronavirusets inverkan på Borås Stad kan du ta del av det senaste för våra verksamheter.
En gul virussymbol på en grå platta. 
Ikon: pratbubblor

Vid frågor kontakta

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2020-11-19] Skärpta råd förlängs i Västra Götaland – situationen allvarlig

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol