Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Fortsätt att följa nationella råd och rekommendationer

Skolavslutning - tips till dig som är tonårsförälder

Artikeln publicerades:

Även om det är allt färre tonåringar som dricker alkohol är det en hel del tonåringar som tänker att fest och alkohol hör skolavslutningen till. Om din tonåring dricker alkohol ökar risken för hen att råka illa ut.

Till exempel kan din tonåring bli hetsad till att dricka mer, prova andra droger samt utsättas/utsätta andra för våld. Fester och berusning ökar även risken för att bli smittad med covid-19. I år är det därför extra viktigt att du som vuxen pratar ihop dig med din tonåring och andra vuxna.

Tips till dig som är förälder eller annan viktig vuxen

Som vuxen finns det en hel del du kan göra för att din ungdom inte ska råka illa ut.

  • Prata med din tonåring innan kvällen. Var tydlig och berätta att du inte accepterar att din tonåring dricker alkohol och umgås i större folksamlingar. Men visa också att du finns där som stöd oavsett vad som händer. Om du är orolig, berätta varför du är det.
  • Köp inte ut och bjud inte din tonåring på alkohol. Forskning visar att de tonåringar som blir bjudna på alkohol av sina föräldrar dricker mer senare i livet.
  • Prata med andra föräldrar. Om du kommit överens med andra föräldrar i skolan om att det inte är okej med alkohol leder det med stor sannolikhet till att era tonåringar dricker mindre.
  • Håll kontakten under kvällen. Kom överens om en tid som din tonåring ska vara hemma. Bestäm även tider under kvällen då ni hörs på telefon.
  • Rör dig utomhus. Ta en promenad där ungdomarna har sina fester och visa att du finns till hands om något skulle hända. Den 10 och 11 juni samordnar Borås Stad vuxenvandring för frivilliga vuxna över 20 år. Läs mer och anmäl dig på boras.se/vuxenvandring Länk till annan webbplats..
Information, ikon

Inspiration, stöd och hjälp

iq.se/tonarsparloren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du få fler tips på hur du kan prata med din tonåring om alkohol och andra droger. Ta gärna kontakt med skolans elevhälsoteam eller fältgruppen i Borås Stad om du har frågor eller känner oro för din ungdom.

Elevhälsoteamet: ring Borås Stads växel, 033-35 70 00 och be att få bli kopplad till kuratorn på din ungdoms skola.

Fältgruppen: Ring 070-519 81 64 eller mejla faltgruppen@boras.se.
Sociala medier: facebook.com/faltgruppeniboras Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller @faltgruppenboras Länk till annan webbplats. på Instagram.

Polisen: Eftersom ungdomar under 20 år inte har laglig rätt att köpa alkohol på Systembolaget har polisen rätt att beslagta eller hälla ut alkohol. Om polisen inte är på plats vid akut händelse, ring 112. Vid misstanke om brott eller om du har frågor, ring 114 14.

Mer om kritiska datum

Ett prioriterat arbete som Borås Stad har i samverkan med Polisen är ”kritiska datum”. Kritiska datum är en benämning på tillfällen under året, då det antingen bedrivs större evenemang i centrala Borås eller då det är datum/perioder som av tradition föranleder till att många personer vistas i offentliga miljöer. Skolavslutningar och studenten är en sådan tid.

Kritiska datum

Studentmössor som hålls upp i luften

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2021-06-03] Skolavslutning - tips till dig som är tonårsförälder

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol