Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Stora risker kring boffning – vuxenvärlden uppmanas att vara vaksam

Artikeln publicerades:

Att boffa har blivit ett allt större problem som sprids bland ungdomar. Det har förekommit fall med dödlig utgång i Sverige. Som vuxen uppmanas du att vara vaksam.

Boffning sprider sig nu allt längre ner i åldrarna och förekommer även bland mellanstadiebarn. Boffa innebär att sniffa drivgas från sprayburkar, som till exempel torrschampo.

– Vi vill varna alla barn och ungdomar för att hålla på med det här. Att boffa är direkt livsfarligt, säger kommunpolis Johanna Sandin.

Det är framför allt drivgasen i flaskan som är farlig att andas in. Drivgaser ger upphov till berusning genom att påverka nervcellerna i hjärnan. Drivgaserna påverkar också det nervliknande signalsystem som finns i hjärtat.

– Ett akut hjärtstopp kan hända när som helst oberoende av hur mycket gas man andas in. Förutom drivgas finns också ett pulver i torrschampot som kan fastna i de små luftvägarna och ge lungskador, säger Jerker Nilson, chefläkare på Södra Älvsborgs sjukhus.

Produkterna som används till boffning är inte olagliga och det är heller inte olagligt att boffa. Men eftersom de som gör detta utsätter sig för direkt livsfara är det viktigt att arbeta förebyggande. Problemet förekommer nu även i kommunen. Därför uppmanar Borås Stad tillsammans med Polisen och Västra Götalandsregionen vuxenvärlden att vara vaksam.

– Vi är oroliga för den här utvecklingen. Vi arbetar tillsammans för att uppmärksamma vuxna på det här problemet, säger Veronica Wannberg, utvecklingsledare Folkhälsa i Borås Stad.

Som förälder är det viktigt att vara påläst och prata med ditt barn om att det kan innebära livsfara att boffa. Som allmänhet kan du alltid vara uppmärksam på om du ser tomma sprayburkar. Tipsa polisen om du hittar en plats med burkar och rester av trasor där man kan misstänka att boffning ägt rum.

Information, ikon

Råd till föräldrar

  • Prata med dina barn om att boffning faktiskt innebär livsfara!
  • Det är viktigt att du som förälder visar att du bryr dig om och att du är påläst och vet vad sniffning och boffning är.
  • Var nyfiken och intresserad och ställ frågor till dina barn, som var de varit någonstans och vilka personer de har umgåtts med.
  • Var observanta på era ungdomar, om deras beteende förändras eller om de verkar omtöcknade, eller om de börjar dofta mer av parfymlika dofter etc.
  • Håll utkik efter exempelvis ovanligt många eller konstigt placerade drivgas-flaskor som exempelvis torrschampo.
  • Prata med andra föräldrar, hjälp varandra att hålla koll på vad som sker.
En person som håller i en flaska hårspray

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2023-05-03] Stora risker kring boffning – vuxenvärlden uppmanas att vara vaksam

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol