Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Fortsätt att följa nationella råd och rekommendationer

Stor minskning av det långvariga försörjningsstödet

Artikeln publicerades:

Med ett år avklarat av ett treårigt SKL-projekt har Arbetslivsförvaltningens försörjningsenhet för första gången fått ner antalet hushåll med långvarigt försörjningsstöd under 400 stycken.
- Vi är supernöjda med resultatet, säger enhetschef Annkristin Rolfsson.

Borås Stad deltar tillsammans med 27 andra kommuner i ett SKL-projekt som syftar till att minska antalet hushåll som har långvarigt försörjningsstöd. Efter det första året visar delrapporten att 181 långvariga ärenden har avslutats och att antalet hushåll med barn som har långvarigt försörjningsstöd minskat från 105 till 79 stycken.
- Här i Borås har vi sedan tidigare en beprövad metod som vi nu förfinar, säger Annkristin Rolfsson. Det vi får via SKL-projektet är kunskapspåfyllnad och ett nätverk.

Vad är det som gör Borås metod så lyckad?

- För oss är mötet med den enskilde det viktigaste. Vi träffar hushållet varje månad för skapa en relation och sätta upp tydliga, realistiska mål som går ut på att man som bidragstagare måste vara aktiv och ta eget ansvar för situationen.

Arbetslivsförvaltningens försörjningsenhet satte upp två målsättningar när SKL-projektet startade: Att de då 424 hushållen med långvarigt försörjningsstöd skulle minskas med hälften och att efter tre år inte ha fler än 250 ärenden.
- Det första målet har vi nästan nått redan efter ett år, säger Annkristin Rolfsson.

Långvarigt försörjningsstöd innebär försörjningsstöd i mer än tio månader under en tolvmånadersperiod.

Annkristin Rolfsson, enhetschef försörjningsstöd.

Annkristin Rolfsson , enhetschef för Arbetslivsförvaltningens försörjningsenhet, är mycket nöjd med resultatet av SKL-projektet så här långt.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2019-09-23] Stor minskning av det långvariga försörjningsstödet

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol