Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Studenter och företag tävlade om lösningen på ett socialt hållbart Borås

Artikeln publicerades:

En chatbott som läser in hela Borås Stads hemsida och kan ge motsvarande information på alla möjliga språk. Det var lag Gina tricot som tog hem priset i kategorin bästa helhetslösning när studenter, gymnasieungdomar, företagsrepresentanter och lärare efter 24 timmar tävlat klart i den andra upplagan av Borås Tech Challenge. Utmaningen var att skapa den mest innovativa digitala lösningen för ett mer socialt hållbart Borås.

Temat för årets tävling valdes ut i samarbete med Borås Stad som driver arbetet som kallas Socialt hållbart Borås. Det är stadens långsiktiga arbete för att motverka och minska segregation. Arbetet har fokus på tre områden; En god start i livet, Förutsättningar för arbete och Boende och närmiljö.

Utgångspunkten i årets tävling var fem av målformuleringarna i arbetet Socialt hållbart Borås. Med stort engagemang tog sig de 36 tävlande lagen, med omkring 150 deltagare, an uppgiften att skapa nya digitala tjänster. Kreativiteten flödade. En grupp jobbade med en applikation för Borås Stad för att ta emot synpunkter från invånarna, en annan skapade sagor genom barnets intressen, en tredje grupp hittade en lösning som underlättar för invånare i stadsdelar att mötas och umgås utifrån gemensamma intressen.

– Det är precis den här utvecklingen vi vill se, att vi arbetar tillsammans för att minska och motverka segregationen. Vi har stora utmaningar, men också tydliga gemensamma mål att sträva mot. Ska vi vända utvecklingen är det viktigt att samarbeta med näringslivet, säger Ylva Lengberg, kommunalråd (S) och ytterst ansvarig för det långsiktiga arbetet Socialt hållbart Borås.

Varje lag fick under fredagseftermiddagen tre minuter på att presentera sin idé för en jury. Därefter kunde fem vinnare utses i kategorierna bästa helhetslösning, bästa studentbidrag, bästa användarvänlighet och högsta tekniska innovationshöjd. Den 21 maj kommer de vinnande bidragen att pitcha sin idé för en grupp bestående av representanter från företag, akademi och Borås Stad.

Arrangör är Techarena Borås som är en samverkan mellan näringslivet, akademin och staden. Gustaf Juell-Skielse, projektledare för Techarena Borås, var nöjd efteråt.

– Det känns fantastiskt att vi genom denna tävling kan sammanföra studenter och gymnasieungdomar med yrkesverksamma inom techbranschen. Alla tävlar och umgås på lika villkor inom ett område som de alla brinner för, säger han.

Vinnande bidrag

Fredagen den 17 maj utsågs fem kategorivinnare där Lag Gina tricot vann bästa helhetslösning med motiveringen: Klockrent in i relevansen för tävlingen med låg tröskel och stor potential att skala upp. Teamet visar en lösning som ger aptit på mer.

Alla vinnare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Erik Skinnari, en av deltagarna i lag Fedelta, bygger en app som invånarna skulle kunna använda för att komma med förslag på förbättringar och förändringar i kommunen utifrån kategorier som trygghet, stadsutveckling och underhåll. Man skickar in en bild via mobilen när man till exempel ser en gatlykta som är trasig, önskar om en parkbänk på en speciell plats eller ser en plats som upplevs som otrygg.
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Ändrad av:

Dela sidan: [2024-05-20] Studenter och företag tävlade om lösningen på ett socialt hållbart Borås

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol