Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Logotyp för Borås Stad, till startsidan

Svensk elitfotboll inspireras av unikt samarbete i Borås

Artikeln publicerades: 2018-03-09 08.00

Sedan några år tillbaka driver Borås Stad och IF Elfsborg ett samhällsnyttigt samarbete inom sociala frågor. I dagarna är föreningen Svensk elitfotboll på plats i Borås, bland annat för att inspireras av Borås Stads och IF Elfsborgs arbete för ett bättre samhälle.

Konferens med Svensk elitfotboll, IF Elfsborg och Borås Stad.

På gårdagens konferens – som belyste just samhällsengagemang – lyftes IF Elfsborg, Malmö FF och deras hemkommuner fram som goda exempel.

– Konferensen i Borås handlar om hur vi kan använda elitlagen i det förebyggande sociala arbetet bland barn och unga. Här är Malmö FF och IF Elfsborg föregångare bland de Allsvenska lagen. Norrby IF är en god förebild i det förebyggande arbetet för lagen i Superettan, säger Tommy Jingfors, förvaltningschef på Fritids- och folkhälsoförvaltningen.

Tommy Jingfors framhåller att en förtroendefull relation med hög grad av tillit har legat till grund för det framgångsrika samarbetet mellan Borås Stad och föreningslivet.

Detta gör Borås Stad och IF Elfsborg tillsammans

Vi tillsammans är paraplyet för IF Elfsborgs olika sociala engagemang. I tre olika projekt är Borås Stad samarbetspartner:

  • Jobb tillsammans – IF Elfsborg och Borås Stad hjälper unga arbetssökande 18-25 år in på arbetsmarknaden.
  • Framtid tillsammans som drivs av Borås Stad, Arbetsförmedlingen och IF Elfsborg. 10–15 arbetssökande jobbar två och två i fem olika stadsdelar i och runt Borås. Tillsammans med skola, fritids och idrottsföreningarna i de olika områdena jobbar man för att upptäcka, identifiera och fånga upp barn och unga som befinner sig i, eller är på väg in i utanförskap.
  • Stöd för nyanlända att komma in i svenska samhället. IF Elfsborg samarbetar med Borås Stads fadderverksamhet för att arrangera språkluncher. Syftet är att bidra till att nyanlända boråsare får en bra start i sitt nya hemland.

– Vi engagerar oss för att vi har en unik möjlighet att öppna dörrar och sammanföra personer, organisationer och företag. Vi är geografiskt, politiskt och religiöst obundna vilket medför att vi kan få fler människor att mötas för att öka förstående och acceptans för och till varandra. I detta arbete är Borås Stad en viktig partner. Vi samarbetar på ett mycket bra sätt som ger både oss och staden möjligheter att göra bra saker som gynnar våra invånare, säger Jan Ryrlén, verksamhetsansvarig för Vi tillsammans.

Hans Johansson, verksamhetschef på Arbetslivsförvaltningen, är ansvarig för stadens inblandning i satsningarna Jobb tillsammans och Framtid tillsammans. Han bedömer att cirka 50 personer årligen kommer ut i praktik eller jobb tack vare samarbetet med Elfsborg.

– Genom Elfsborg får vi tillgång till ett brett nätverk och det ger oss stora möjligheter att erbjuda praktik och jobb till människor, främst till unga som står långt från arbetsmarknaden och helt saknar arbetslivserfarenhet, ofta med funktionsnedsättningar, psykisk ohälsa eller ofullständig skolgång som orsak. Jag är väldigt nöjd med vårt samarbete, säger Hans Johansson.

Konferens med Svensk elitfotboll, IF Elfsborg och Borås Stad.

Senast ändrad: 2020-01-10 15.48

Ändrad av:

Dela sidan: [2018-03-09] Svensk elitfotboll inspireras av unikt samarbete i Borås

g q n C