Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Fortsätt att följa nationella råd och rekommendationer

Talmannen besökte Borås digitalt

Artikeln publicerades:

Talman Andreas Norlén gjorde under fredagen ett så kallat digitalmansbesök i Borås. Digitala besök gjordes i olika verksamheter, bland annat på Sven Eriksonsgymnasiet. Programmets fokus var demokrati, som ett led i riksdagens firande av demokratins genombrott för hundra år sedan.

– Det har varit en väldigt givande, intressant och mångfacetterad dag. Vi har besökt många olika verksamheter men gemensamt för alla är att de är viktiga för demokratin, säger talman Andreas Norlén.

Besöket inleddes med att landshövding Anders Danielsson hälsade välkommen till Västra Götalands län och därefter välkomnade Kommunfullmäktiges ordförande Per-Olof Höög alla till Borås.

Nästa stopp var på Sven Eriksonsgymnasiet där talmannen träffade elever och klasslärare Gustav Arvidsson. Eleverna hade förberett en rad frågor om bland annat talmansuppdraget och hot mot vår demokrati. Elevernas frågor gav upphov till reflektion och samtal om demokratins vikt och vilka utmaningar demokratin står inför.

Därefter besöktes Tingsrätten, Studieförbundet Vuxenskolan Sjuhärad och Högskolan i Borås.

– Jag tar med mig många tankar och intryck från dagen, säger Andreas Norlén. Allt från intressanta frågor från gymnasieleverna kopplat till det demokratiska uppdraget till besöket hos Polisutbildningen, vars fokus är att skydda demokratin.

Information, ikon

Borås Stad firar demokratins 100-årsjubileum 2021

Det digitala talmansbesöket markerar starten för Borås Stads uppmärksammande av att demokratin som pågår under 2021. En av höjdpunkterna är att den riksdagens utställning ”Fira demokratin” ställs ut i Borås tillsammans med en utställning ur ett lokalt perspektiv Utställningarna finns i Kulturhusets foajé från den 7 juni till den 29 augusti 2021.

Läs mer: Fira demokratin 100 år! Länk till annan webbplats.

Information, ikon

Bakgrund till talmansbesöket

För hundra år sedan beslutade riksdagen om att införa allmän och lika rösträtt för kvinnor och män och de första kvinnorna tog plats i riksdagen 1922. Under åren 2018–2022 firar riksdagen demokratins genombrott inom ramen för demokratijubileet.

Som ett led i firandet har talman Andreas Norlén och de vice talmännen rest runt i hela Sverige med demokrati som tema för besöken. Målet är att besöka alla 21 län under mandatperioden och inte minst att samtala med unga människor om demokrati.

Talman Andreas Norlén i samtal med Kommunfullmäktiges ordförande Per-Olof Höög.

Kommunfullmäktiges ordförande Per-Olof Höög har ett digitalt samtal med talman Andreas Norlén under talmannens besök i Borås.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2020-12-04] Talmannen besökte Borås digitalt

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol