Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Logotyp för Borås Stad, till startsidan

Textilmuseet visar kostymer i dramatikens tjänst

Artikeln publicerades: 2019-06-14 16.48

Det blir kostymer och fotografier från teaterns och filmens värld som tar över efter den stora Balenciaga-utställningen på Textilmuseet. I In Character får besökarna se dräkterna tillsammans med karaktärsporträtt av de skådespelare som burit dem.

Bakom utställningen står äkta paret Nina Sandström och Magnus Länje. Nina Sandström jobbar som kostymdesigner inom film, teater, dans och opera och har de senaste tio åren ritat kostymer till en rad nytolkningar av Ingmar Bergmans verk. Magnus Länje är porträttfotograf och har bland annat jobbat i New York där han porträtterat många kända personer.

En beige klänning. 

Under Bergman-året 2018 hade Sandström och Länje en utställning på Kennedy Center i New York. De har även ställt ut i Paris, Stockholm och på Fårö.

Och nu är det alltså dags för Borås. I utställningen som har vernissage på lördag den 15 juni visas bland annat många av kostymerna från scenversionen av Ingmar Bergmans Fanny och Alexander. I en monter kan man se kostymerna uppdelade efter färg, vilket är det sätt Nina Sandström jobbar på.

- Färgen är mitt främsta redskap, säger hon. Jag gör schema utifrån färg och man kan visa så mycket känslor genom de färger man väljer. I början av Fanny och Alexander, under julscenen, är kostymerna varma med mycket rött och guld. I slutet är det mörkare, med tyngd och svärta. Och i den avslutande dopscenen är de ljusare färgerna tillbaka.

Blått är däremot en usel scenfärg, enligt Nina Sandström.

- Den säger ingenting.

Utställningen sätter fingret på hur otroligt viktiga kostymerna är för vår upplevelse av en film eller teaterpjäs. De bygger upp en illusion och som tittare vill man gå med på det, man vill tro att man befinner sig i 1800-talets England, till exempel.

In Character visas på Textilmuseet 15 juni-27 oktober. Kostymerna i utställningen är inlånade från Dramaten, Operan och Folkteatern i Göteborg.

Senast ändrad: 2020-06-15 08.31

Ändrad av:

Dela sidan: [2019-06-14] Textilmuseet visar kostymer i dramatikens tjänst

g q n C