Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Tidigare anställd vid en av Borås Stads grundskolor åtalas

Artikeln publicerades:

Idag väcktes åtal mot en tidigare anställd vid en av Borås Stads grundskolor för ett antal grova sexualbrott mot barn, begångna i skolan mellan våren 2018 och sommaren 2021.

De gärningar som beskrivs av åklagaren är avskyvärda och mycket smärtsamma för de inblandade barnen och deras vårdnadshavare.

Den åtalade mannen polisanmäldes sommaren 2021 och stängdes omedelbart av. Vårdnadshavarna och personal informerades och barn, vårdnadshavare och personal erbjöds stöd. Polisundersökningen har pågått till sommaren 2022. Mannen sitter häktad sedan i somras.

Han har enligt ett pressmeddelande från polis och åklagare gjort vissa medgivanden.

– Vi är djupt skakade av det som framkommit. Vi måste skydda våra barn. I det här fallet har vi misslyckats med det, och det gör oss förkrossade, säger Per Carlsson, Grundskolenämndens ordförande.

– Det är en mörk dag för skolan, för barnen och deras vårdnadshavare.

Det är ofrånkomligt att den rättsliga prövningen nu kommer att röra upp känslor hos inte minst vårdnadshavare och personal.

Borås Stad mobiliserar därför professionellt stöd för vårdnadshavare och barn i dag och under lördag och söndag på den aktuella skolan.

– Det är djupt olyckligt att den här personen så länge lyckats dölja sina gärningar. Det är ett grovt svek mot både barn och vuxna som har skolan som sin trygga plats i vardagen. Vi är förtvivlade över att vi inte tidigare upptäckt de här övergreppen, säger Hayne Hedin, tillförordnad chef för Grundskoleförvaltningen.

– Vi har gjort en intern genomlysning av organisationen, bemanning och rutiner men vi kommer även låta en extern utredare granska hur de här händelserna kunnat äga rum och varför vi inte upptäckt dem. Vi kommer också att ytterligare förstärka våra utbildningsinsatser för lärare och övrig skolpersonal när det gäller att upptäcka beteenden och tecken på att något är galet i skolan, säger Hayne Hedin.

Kommande vecka kommer personal på skolan att prata med barnen om deras frågor och funderingar.

De barn som vill prata enskilt med en kurator får göra det.

Vårdnadshavare vid aktuell skola har informerats.

Stöd till elever och vårdnadshavare på berörd skola

Den aktuella skolan håller extra öppet om du och ditt barn behöver stöd och samtal.

  • Idag (7/10): fram till 18.30
  • Lördag (8/10): 11.00-16.00
  • Söndag (9/10): 11.00-16.00

Plats: skolans matsal

De som finns på plats vid dessa tider är personal från skolledningen, kuratorer och personal från individ- och familjeomsorgen i Borås Stad.

Vy över Borås.
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2022-10-07] Tidigare anställd vid en av Borås Stads grundskolor åtalas

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol