Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Logotyp för Borås Stad, till startsidan

Två ministrar invigde Borås nya energi- och miljöcenter

Artikeln publicerades: 2019-09-12 16.04

Med två ministrar och Borås kommunledning på plats invigdes i dag det nya avloppsreningsverket och kraftvärmeverket på Sobacken.

Med två ministrar och Borås kommunledning på plats invigdes i dag det nya avloppsreningsverket och kraftvärmeverket på Sobacken.

Med en symbolisk vattning av en liten rönn invigdes EMC, Energi- och miljöcenter, ett av Västsveriges största infrastrukturprojekt. Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister, erbjöds av Kommunfullmäktiges ordförande Per-Olof Höög att behålla den röda vattenkannan.

Också landsbygdsminister Jennie Nilsson invigningsvattnade, liksom förstås Kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson, Borås Energi och Miljös styrelseordförande Kent Hedberg, första vice ordförande Ulrik Nilsson, andre vice ordförande Eva Théen-Johansson och tillförordnade vd:n Ewa Bideberg.

Det var avslutningen på en dag som bjöd på rundvandringar och en fyllig presentation av vägen till fullbordad anläggning av kommunikationschefen vid Borås Energi och Miljö, Jonas Holmberg.

Bland flera talare fanns Kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson, och Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare för WaterAid Sverige, som gav ett internationellt perspektiv på vikten av vatten och sanitet.

Med modern teknik når avloppsreningsverket en rening på till exempel kväve som överträffar de flesta reningsverk i EU i motsvarande format, och det är därmed ett av världens renaste avloppsvatten som lämnar anläggningen.

Det nya kraftvärmeverket kommer att producera dubbelt så mycket förnybar energi med ungefär samma mängd biobränsle som använts i de gamla biopannorna på Ryaverket. Samtidigt kommer det att ge ungefär 20 procent mer fjärrvärme.

Hela EMC – bränsleberedning, kraftvärmeverk och avloppsreningsverk, upptar 30 hektar. 200 000 m³ biobränsle kan lagras på 6 hektar lagringsyta.

Ministrar med fler inviger EMC genom att vattna ett nyplanterat träd.

Från vänster vattnar: Jonas Holmberg, Kent Hedberg, Ewa Bideberg, Per-Olof Höög, Ulf Olsson, Jennie Nilsson, Ulrik Nilsson, Eva Théen-Johansson och Anders Ygeman.

Ikon: pratbubblor

Vid frågor kontakta

Senast ändrad: 2019-09-12 16.04

Ändrad av:

Dela sidan: [2019-09-12] Två ministrar invigde Borås nya energi- och miljöcenter

g q n C