Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Unga matlagare tävlade i Kockduellens stadsfinal på Almåsgymnasiet

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

I fredags var det full aktivitet i köket på Almåsgymnasiet när 20 ungdomar från årskurs 9 i Sjuhärad och Härryda kommun tävlade i stadsfinalen av Kockduellen. Vi säger grattis till Lova Mobaeck och Agust Ekelund från Fristadskolan som vann årets stadsfinal!

– Vi i juryn gör en helhetsbedömning av använda tekniker, smaker och uppläggning, men vi tittar också på hur lagen samarbetar och kommunicerar i köket. Lova och Agust har lyckats checka av alla delar, säger Emma Fyman, kökschef på Två Skyttlar och en av domarna i juryn.

I Kockduellens stadsfinal tävlar eleverna i lag om två och de har 50 minuter på sig att laga en varmrätt utifrån en förutbestämd råvarulista. Alla elever har fått råvarulistan i god tid, så de kan skapa sina egna recept och öva på att laga rätten innan. Varmrätten presenteras på fyra tallrikar och bedöms av en erfaren och mycket kunnig jury. Årets tävlande har fått sin mat bedömd av Katja Palmdahl - matkreatör, matstylist och kokboksförfattare, Emma Fyman - kökschef på Två Skyttlar i Kinna, Ulrik Arturén - kökschef på Almåsgymnasiet, Lars Nordling - matfilosof som arbetat med ungdomar i 42 års tid bland annat som specialpedagog och idrottslärare, samt Mats Ahlberg - restauranglärare på Almåsgymnasiet.

– Det är väldigt roligt att se så många begåvade unga matlagare! Kockduellen är inte bara givande för de högstadieungdomar som är med och tävlar utan även för våra egna elever på Restaurang- och livsmedelsprogrammet som får vara med och coacha lagen under tävlingen, säger Mats Ahlberg.

Borås har flest tävlande i Sverige

Kockduellen är en nationell matlagningstävling, organiserad av Visita, för högstadieelever som går i årskurs 8 och 9. Tävlingen genomförs i fyra steg: först tävlar deltagarna på hemkunskapslektionen på den egna skolan, därefter möts de vinnande lagen i en stadsfinal. Det vinnande laget från stadsfinalen går vidare till kvalificeringsuttagningen för att bli ett av tio tävlande lag i riksfinalen på Restaurangakademien i Stockholm. Målet med tävlingen är att väcka högstadieelevernas intresse för matlagning och visa på de möjligheter och karriärvägar som finns inom restaurangbranschen.

Almåsgymnasiet har genomfört stadsfinalen av Kockduellen sedan 2018. Tävlingen har växt och numera är Borås den stad som har allra flest tävlande i Sverige, cirka 1 000 av totalt 6 000 i hela landet.

– Det är våra skickliga medarbetare på Restaurang- och livsmedelsprogrammet och alla engagerade elever som visar hur roligt det är med matlagning som gör att tävlingen har växt så mycket sedan starten, säger Annette Perjans, marknadsansvarig på Almåsgymnasiet och ansvarig för planeringen av Kockduellens stadsfinal.

Borås representanter har tagit sig till riksfinal så länge Almåsgymnasiet varit med och arrangerat Stadsfinalen. Två år i rad har Boråsskolor vunnit riksfinalen: 2021 vann Edvin och Mathilda från Sandgärdskolan och 2022 vann Agnes och Emma från Bodaskolan. De fick åka hem med både äran och 10 000 kronor i vinstpengar till klassen. Nu önskar vi Lova och Agust från Fristadskolan lycka till i kvalificeringen inför riksfinalen i Stockholm den 30 mars!

Läs mer om Kockduellen: Vad är kockduellen? | Världens Jobb! (varldensjobb.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2023-02-27] Unga matlagare tävlade i Kockduellens stadsfinal på Almåsgymnasiet

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol