Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Utbildning i förskolan fokus för utbyte mellan Borås och Kosovo

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

När en delegation från Kosovo nyligen besökte Borås under två dagar stod utbildning i förskolan i fokus. Syftet med besöket var att utbyta kunskap, inspireras och se hur förskolorna i Borås arbetar med läroplansuppdraget och kompetensutveckling för personalen.

I Kosovo arbetar man med att utveckla sitt utbildningssystem och tillsammans med internationella experter har man nyligen tagit fram en läroplan för förskolan. Arbetet med läroplanen är anledningen till att Kosovos vice utbildningsminister, Prof. Edona Maloku Berdyna och tjänstepersoner från Utbildningsdepartementet, UNICEF och World Bank i Kosovo nyligen besökte Borås Stad.

– Jag är hedrad och stolt över förskolans verksamhet i Borås. Därför är det roligt att Kosovo väljer just Borås för att lära sig mer och låta sig inspireras i arbetet med att utveckla sin förskoleverksamhet, säger Ulf Olsson (S), Kommunstyrelsens ordförande.

– I Borås förskolor börjar barnen sitt livslånga lärande i en trygg, rolig och lärorik miljö. Balansen mellan lek och lärande är viktig för barnens utveckling, säger Anna Svalander (L), kommunalråd med ansvar för utbildningsfrågor.

Under vistelsen fick deltagarna bland annat besöka Vildmarkens förskola, Silverpoppelns förskola och Familjecentralen Norrby. Under dagarna gavs också utrymme för gemensamma diskussioner och reflektioner tillsammans med politiker och tjänstepersoner från Borås Stad. Under dagarna deltog även Driton Bilalli (S) kommunstyrelsens ordförande i Tranemo kommun och Muharrem Binaku, medlem i Albanska kultur- och idrottsföreningen Dardania.

– Att det finns så stort intresse för förskolan i Borås är verkligen roligt. Besöket från Kosovo och deras vilja att ta del av vår verksamhet och inspireras av oss i sin nya läroplan är ett kvitto på hur långt fram vi ligger i Borås förskola, säger Andreas Ekström (S) ordförande i Förskolenämnden.

– Att förskolan i Borås röner internationellt intresse är ett kvitto på vårt hårda arbete och roligt för våra skickliga medarbetare. Delegationen från Kosovo och UNICEF är ett bland flera internationella utbyten som ingår i vårt utvecklingsarbete och ger oss nya perspektiv, säger Ina Furtenbach, förvaltningschef på Förskoleförvaltningen.

Delegationen från Kosovo tillsammans med politiker och tjänstepersoner från Borås. 

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2023-03-28] Utbildning i förskolan fokus för utbyte mellan Borås och Kosovo

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol